Διάδοχο του Μ. Αλούς αναζητεί η συριακή αντιπολίτευση

Διάδοχο του Μ. Αλούς αναζητεί η συριακή αντιπολίτευση

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δέκα ημέρες θα συνεδριάσουν οι εκπρόσωποι των διαφόρων ομάδων και κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης, με αφορμή την παραίτηση του κύριου αντιπροσώπου της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης Μοχάμεντ Αλούς, δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης σε παναραβικό τηλεοπτικό κανάλι τη Δευτέρα. Παρότι στη συνεδρίαση θα ληφθούν αποφάσεις για πολλά ζητήματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος, κύριο θέμα δεν θα είναι άλλο από το ποιος θα πάρει τη θέση του Μοχάμεντ Αλούς, προκειμένου να εκπροσωπήσει τη συριακή αντιπολίτευση στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Μοχάμεντ Αλούς ανακοίνωσε την παραίτησή του την Κυριακή, επικρίνοντας την αδυναμία του διαλόγου να συμβάλει στην εύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση και στην ελάφρυνση των κακουχιών που συνεχίζει να βιώνει ο συριακός λαός. «Οι τρεις γύροι των διαπραγματεύσεων απέτυχαν λόγω της αδιαλλαξίας του καθεστώτος και των συνεχών βομβαρδισμών του εναντίον του συριακού λαού», έγραψε ο Αλούς στο Twitter, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων, «η παρατεταμένη διάρκεια των οποίων βλάπτει τη μοίρα του συριακού λαού», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συριακής αντιπολίτευσης.

Δριμύτατες κατηγορίες εξαπέλυσε, ωστόσο, και κατά της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας την ανικανότητά της να επιβάλει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όπως την ανακωχή του περασμένου Φεβρουαρίου, την απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων της κυβέρνησης και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που βρίσκονται υπό τη διαρκή πολιορκία του κυβερνητικού στρατού. Παρότι αποχώρησε από την αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης στη Γενεύη, ο Μοχάμεντ Αλούς δεν παύει να αποτελεί ισχυρό παράγοντα στους κόλπους της αντιπολίτευσης, καθώς παραμένει εκπρόσωπος της πανίσχυρης επαναστατικής ομάδας Στρατός του Ισλάμ στην Επιτροπή Υψηλών Διαπραγματεύσεων (HNC), τον συνασπισμό των διαφόρων ενόπλων αντάρτικων ομάδων και κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης. Η επιλογή του για την πολύ σημαντική θέση του αντιπροσώπου στις διαπραγματεύσεις υπήρξε αμφιλεγόμενη από την αρχή, λόγω της μικρής πείρας του σε διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου και των κατηγοριών κατά της οργάνωσής του για απαγωγές επιφανών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή για τη Συρία Τσαρλς Λίστερ, η παραίτηση του Αλούς αποτελούσε θέμα συζήτησης για κάποιο διάστημα στους κόλπους του HNC και μπορεί να προκαλέσει ντόμινο περαιτέρω παραιτήσεων στα υψηλά κλιμάκια της συριακής αντιπολίτευσης.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί πολιτική λύση σε έναν πενταετή πόλεμο βρίσκονται σε αδιέξοδο από τον Απρίλιo, καθώς η Επιτροπή Υψηλών Διαπραγματεύσεων ανέστειλε τη συμμετοχή της στη διαδικασία στις 27 Απριλίου, διαμαρτυρόμενη για τις πολλαπλές παραβιάσεις της ανακωχής που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο, τις οποίες πραγματοποιεί η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται υπό των έλεγχο αντάρτικων ομάδων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε νέες διαπραγματεύσεις φαντάζει αδύνατη όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι πολίτες που βλάπτονται άμεσα αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, και να υπάρξει συμμετοχή της Επιτροπής σε πιθανές επερχόμενες διαπραγματεύσεις, η αδιαλλαξία των δύο πλευρών στο ζήτημα παραμονής ή φυγής του Ασαντ καθιστά την επίτευξη συμφωνίας εξαιρετικά δυσχερή. Τέλος, παρότι νέος γύρος συνομιλιών αναμενόταν για τα τέλη Μαΐου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Σταφάν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι διαπραγματεύσεις δεν θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή