Επιχείρηση αποκλιμάκωσης έντασης στη Γαλλία

Επιχείρηση αποκλιμάκωσης έντασης στη Γαλλία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μισθολογικές αυξήσεις για τους καθηγητές και την επίσπευση των συνομιλιών για την αναδιοργάνωση της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων SNCF ανακοίνωσε χθες η γαλλική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των συνδικαλιστικών αντιδράσεων γύρω από τον νόμο μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, γνωστός ως νόμος Ελ Κομρί, εν όψει της έναρξης της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς απηύθυνε χθες έκκληση στο συνδικάτο CGT, που προκήρυξε απεργία στους σιδηροδρόμους, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις υπέρβασης του αδιεξόδου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δεσμευθεί να μην αφαιρέσει τις κυριότερες διατάξεις του νόμου Ελ Κομρί, που θα καταστήσει ευκολότερες τις προσλήψεις, αλλά και τις απολύσεις, από τις γαλλικές επιχειρήσεις.

Σε μία προσπάθεια, όμως, να προλάβει τον σχηματισμό ευρύτερου μετώπου κατά του νόμου, ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επαναφορά χρηματοδοτήσεων για την επιστημονική έρευνα, καθώς και την προσφορά κρατικών κονδυλίων, με στόχο τη διάσωση του ταμείου ανεργίας εργαζομένων του θεάματος.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sud-Ouest» ο Γάλλος πρόεδρος υπαινίχθηκε ότι θα ανακοινώσει περιορισμό των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ένωση δημάρχων της Γαλλίας στα τέλη της εβδομάδας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης χθες αύξηση των μισθών εκπαιδευτικών, με κόστος 1 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι το 2019, καθώς και πρωτοβουλία διαμεσολάβησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ διοίκησης της σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF και του συνδικάτου των σιδηροδρομικών. Η διοίκηση της SNCF καλείται από την κυβέρνηση να καταθέσει τις τελικές προτάσεις αναδιοργάνωσης έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Το ιστορικά προσκείμενο στο Κομμουνιστικό Κόμμα συνδικάτο CGT έχει προκηρύξει κυλιόμενες απεργίες στους σιδηροδρόμους, που επρόκειτο να αρχίσουν χθες το βράδυ, προκαλώντας φόβους για προβλήματα στις μετακινήσεις των θεατών αγώνων ποδοσφαίρου του Euro 2016, που φιλοξενεί η Γαλλία μεταξύ 10 Ιουνίου και 10 Ιουλίου.

Αν και ο πρόεδρος Ολάντ απέρριψε το αίτημα του CGT για απόσυρση του νόμου Ελ Κομρί, υπουργοί της κυβέρνησης εξέφρασαν ελπίδες αποκλιμάκωσης της διένεξης, εφόσον ο γενικός γραμματέας του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ εμφανισθεί πρόθυμος.

«Ακούμε τις τελευταίες ώρες ότι ο κ. Μαρτινέζ επιθυμεί να διαπραγματευθεί. Αναμένω τις προτάσεις του CGT», είπε χθες η υπουργός Εργασίας, Μιριάν Ελ Κομρί. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καταδίκασε τις δηλώσεις του επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών της Γαλλίας, Πιερ Γκατάζ, ο οποίος χαρακτήρισε «τραμπούκους» και «τρομοκράτες» την ηγεσία του CGT.

Η διαφαινόμενη προθυμία του κ. Μαρτινέζ για διαπραγμάτευση ίσως να οφείλεται και στην απόφαση της ηγεσίας του προσκείμενου στο Σοσιαλιστικό κόμμα, συνδικάτου CFDT, με περισσότερα μέλη από το CGT, να αποσύρει τη στήριξή του στην απεργία των σιδηροδρομικών, εκτιμώντας ότι οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης ικανοποιούν τα κυριότερα αιτήματα των εργαζομένων.

Η σημερινή απεργία στα γαλλικά τρένα αναμένεται να οδηγήσει σε ακύρωση ποσοστού 40% των δρομολογίων των συρμών TGV, που συνδέουν τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και 75% σε άλλες μικρότερες γραμμές.

Ο υπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλίς προέβλεψε, όμως, ότι η απεργία δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή