ΚΟΣΜΟΣ

Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία ενόψει του Euro 2016

airf
02francestrik

Σε απεργιακό κλοιό, με το δίκτυο μεταφορών σε χαοτική κατάσταση, βρίσκεται η Γαλλία μόλις οκτώ ημέρες πριν από την έναρξη του Euro 2016, της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στην Ευρώπη, σε επίπεδο εθνικών ομάδων, η οποία αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από άλλες χώρες.

Σχεδόν οι μισές αμαξοστοιχίες ακινητοποιήθηκαν χθες στη Γαλλία, λόγω της απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF, επίσημο μεταφορέα του Εuro 2016. Ηταν η όγδοη απεργία στη SNCF από τον περασμένο Μάρτιο, αυτή τη φορά, μάλιστα, χωρίς ημερομηνία λήξης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αστικών δρομολογίων και περίπου το ήμισυ των υπεραστικών ακυρώθηκαν. Αναφορικά με τα διεθνή δρομολόγια, τα ποσοστά ακύρωσης κυμάνθηκαν από 25% έως 60%.

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να κατέβουν στην απεργία και οι εργαζόμενοι στο μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ πιλότοι της Air France απειλούν να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας τις μέρες του Εuro 2016, το οποίο θα κρατήσει ένα μήνα.

Αλληλέγγυο το κοινό

Παρά την καθημερινή πλέον ταλαιπωρία στις περισσότερες γαλλικές πόλεις, το 46% του πληθυσμού εμφανίζεται αλληλέγγυο με τους απεργούς, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε την Κυριακή από την εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche.

Πυροκροτητής του απεργιακού κύματος, που πλήττει από τον περασμένο Μάρτιο τη Γαλλία, στάθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Βαλς για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Στον χορό μπαίνουν και αρκετά συνδικάτα που προβάλλουν διεκδικήσεις είτε για την αμοιβή είτε για το ωράριο εργασίας, κατά κύριο λόγο στις μεταφορές, την ενέργεια και την πετροχημική βιομηχανία.

Προσπάθεια κυβέρνησης

Σε μια προσπάθεια να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο και να εκτονώσει τις αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση στο εργασιακό, η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών ανακοίνωσε παροχές για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογικών αυξήσεων στους εκπαιδευτικούς. «Χριστούγεννα τον Μάιο», σχολίασε ειρωνικά ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, ενώ η εφημερίδα Le Monde έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κοινωνική ειρήνη.

Οξεία επίθεση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς εξαπέλυσε ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», Νικολά Σαρκοζί. Με άρθρο του στο περιοδικό Valeurs Actuelles, ο τέως πρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση Βαλς για την επιλογή της να περάσει με προεδρικό διάταγμα το επίμαχο νομοσχέδιο, καθώς δεν είχε πλειοψηφία στη Βουλή. «Ελλείψει αντιπαράθεσης ιδεών στο κοινοβούλιο, η σύγκρουση μετατοπίζεται στους δρόμους» σημειώνει ο Σαρκοζί, ρίχνοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη για την «αναρχία» και το «χάος» που βλέπει να επικρατεί στις γαλλικές πόλεις.