Ο πρόεδρος Αρμενίας αγνοεί απειλές Ερντογάν

Ο πρόεδρος Αρμενίας αγνοεί απειλές Ερντογάν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΕΒΑΝ. Θέση πάνω στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, πήρε χθες ο πρόεδρος της Αρμενίας. Ο Σεργκέ Σαρκισιάν παρότρυνε τους Γερμανούς βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της αναγνώρισης, αγνοώντας τις απειλές της Τουρκίας περί πιθανών τριγμών στις σχέσεις των δύο χωρών εφόσον αναγνωριστεί η γενοκτονία. «Δεν είναι δίκαιο να μη χαρακτηρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων γενοκτονία, απλώς επειδή εξοργίζεται ο ηγέτης κάποιου κράτους», ανέφερε στην Bild, δηλώνοντας σίγουρος ότι οι Γερμανοί βουλευτές έχουν την ίδια αντίληψη και δεν θα εκφοβισθούν.

Η πρόταση, η οποία τιτλοφορείται «Στη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων τα έτη 1915 και 1916», κατατέθηκε από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Πράσινους, εξοργίζοντας άμεσα την τουρκική ηγεσία. Ο Ερντογάν κάλεσε τηλεφωνικώς την Αγκελα Μέρκελ προκειμένου να την προειδοποιήσει για επιπτώσεις στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί, ενώ ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε την πρόταση «παράλογη» και άνευ καμιάς ουσίας και αξίας για την Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, η Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της πρότασης, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου. Οι νέες αυτές τριβές έρχονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Ε.Ε. έχει ανάγκη την Αγκυρα για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί από περισσότερα από 20 έθνη, ωστόσο παραμένει ακόμα ζήτημα διαμάχης για την Τουρκία και την Αρμενία. Σύμφωνα με τους Αρμενίους, περίπου 1,5 εκατ. συμπατριώτες τους εξολοθρεύθηκαν από τους Οθωμανούς κατά τα έτη 1915-1917, ενώ σύμφωνα με την Αγκυρα, οι νεκροί αυτοί δεν ξεπέρασαν τις 500.000, και προήλθαν αποκλειστικά από τις εμφύλιες συγκρούσεις που ακολούθησαν την εξέγερση των αρμενικών πληθυσμών, στις οποίες οι Οθωμανοί είχαν εξίσου σημαντικές απώλειες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή