Επιγραφές του 57 μ.Χ. μαρτυρούν την ιστορία του Λονδίνου

Επιγραφές του 57 μ.Χ. μαρτυρούν την ιστορία του Λονδίνου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δεκάδες πλακίδια, που περιέχουν τα αρχαιότερα γραπτά κατοίκων του Λονδίνου, παρουσιάσθηκαν χθες στο κοινό. Οι επιγραφές, που εντοπίσθηκαν πριν από δύο χρόνια, είχαν παραδοθεί σε ειδικούς της ρωμαϊκής περιόδου, οι οποίοι προχώρησαν στη μετάφραση και την ερμηνεία τους.

Τα κείμενα που περιέχουν τα ξύλινα πλακίδια είναι γραμμένα στα λατινικά, ενώ βρέθηκαν θαμμένα σε απόσταση 400 μέτρων ανατολικά από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Η αρχαιολογική ανακάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εμφανίζει την πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά του ονόματος του Λονδίνου (Londinium στα λατινικά), αλλά και το πρώτο οικονομικό έγγραφο στην ιστορία της πόλης, με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 57 μ.Χ. Το έγγραφο αναφέρεται σε χρέος 105 ντενάρι, που αντιστοιχούν σε 13.000 ευρώ.

Τα ξύλινα πλακίδια που εντοπίσθηκαν κατά τη διάρκεια εκσκαφής για τη θεμελίωση του νέου ευρωπαϊκού αρχηγείου του οικονομικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, αποκαλύπτουν τον κοσμοπολίτικο και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της ρωμαϊκής πόλης.

Στα κείμενα αναφέρονται ο ζυθοποιός Τέρτιος, ο αχθοφόρος Πρόκουλος, ο απελεύθερος δούλος Τίβουλος, ο έμπορος τροφίμων Οπτάτος, ο ιδιοκτήτης πανδοχείου Κρίσπος, ο αντισυνταγματάρχης Κλάσικος, ο βαρελοποιός Ιούνιος, ο Ρούστικος μέλος της σωματοφυλακής του Ρωμαίου κυβερνήτη και ο δούλος Φλωρεντίνος.

Κρίνοντας από τα ονόματα, αλλά και από άλλα στοιχεία των εγγράφων, πολλοί από τους πρώτους κατοίκους της πόλης (ιδρυθείσα σαράντα χρόνια νωρίτερα) ήταν Κέλτες, από τη Βρετανία αλλά και από τη Γαλατία, Γερμανοί που στελέχωναν τη στρατιωτική φρουρά της πόλης και Λουζιτανοί από τη σημερινή Πορτογαλία.

Ιδιαίτερη σημασία για τους ιστορικούς έχουν οι αποκαλύψεις των εγγράφων για την πολιτική θέση του Λονδίνου στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Ενα από τα πλακίδια, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 76 μ.Χ., είναι απόφαση διορισμένου από τον αυτοκράτορα δικαστή. Η παρουσία του στο Λονδίνο αποδεικνύει ότι η πόλη τελούσε υπό άμεση αυτοκρατορική διοίκηση –μέσω του επαρχιακού κυβερνήτη– και δεν υπόκειτο στην εξουσία τοπικού δημοτικού συμβουλίου ή εκλεγμένων αρχόντων.

Αλλη ένδειξη ότι το Λονδίνο απολάμβανε ειδικού καθεστώτος αποτελεί η παρουσία μέλους της προσωπικής φρουράς του αυτοκράτορα, της περίφημης Πραιτωριανής Φρουράς, αν και άγνωστο παραμένει αν ο Πραιτωριανός βρισκόταν στο Λονδίνο για να εκπαιδεύσει τη σωματοφυλακή του κυβερνήτη ή αν ήταν μόνιμο μέλος της.

Περισσότερα από 700 ευρήματα της ανασκαφής θα εκτίθενται μόνιμα στο ισόγειο του κτιρίου του πρακτορείου Bloomberg, μετά την αποπεράτωσή του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή