Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από άλλες χώρες

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από άλλες χώρες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γενοκτονία των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία, η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, είχε απασχολήσει τις δυνάμεις της Αντάντ (Entente) ήδη από το 1915.

Πέντε ημέρες μετά τον εκτοπισμό 270 Αρμενίων διανοουμένων και προεστών από την Κωνσταντινούπολη στην Αγκυρα και τη δολοφονία τους καθ’ οδόν, που θεωρείται η έναρξη της Γενοκτονίας, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβιβάζει αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης, για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με πληροφορίες ότι «κουρδικοί και τουρκικοί πληθυσμοί σφαγιάζουν Αρμενίους, έχοντας τη συνεργασία των οθωμανικών αρχών». Τέτοιες σφαγές πραγματοποιήθηκαν στο Ερζερούμ, το Ντερτσούν, το Ακν, το Μπιτλίς, το Σεϊσούν και σε όλη την Κιλικία. Την ίδια ώρα, η οθωμανική κυβέρνηση επιτρέπει την κακοποίηση του αρμενικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

Οι συμμαχικές κυβερνήσεις ανακοινώνουν επίσημα στη Μεγάλη Πύλη ότι θεωρούν «όλα τα μέλη της οθωμανικής κυβέρνησης υπεύθυνα για τα εγκλήματα αυτά».

Τουρκικό στρατοδικείο του 1920, μετά τη Συνθήκη του Μούδρου, αναγνωρίζει τη Γενοκτονία, καταδικάζοντας τους υπαιτίους, τους πασάδες Ενβέρ, Ταλάτ και Τζεμάλ σε θάνατο.  Το 1921, όμως, με την άνοδο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην εξουσία, την απόρριψη του «παντουρκισμού» και την επικράτηση του νεοτουρκικού εθνικισμού, η τουρκική κυβέρνηση προσφέρει χάρη στους καταδικασθέντες και υιοθετεί στάση επίμονης άρνησης της ιστορικής πραγματικότητας.

Εκτοτε, η Γενοκτονία των Αρμενίων μεταξύ 1915 και 1923 περνά σε δεύτερη μοίρα, με την Ουρουγουάη να γίνεται η πρώτη χώρα, η οποία αναγνωρίζει επίσημα το γεγονός με τον χαρακτηρισμό «Γενοκτονία», το 1965.

Από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα, πολλές από τις χώρες που αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία, μεταξύ τους και η Ελλάδα, ψηφίζουν νόμους με στόχο την ποινικοποίηση της άρνησής της, όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Σλοβακία και η Ελβετία.

Στην Ευρώπη, η Τσεχία απέφυγε να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία. Παρότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τσεχικής βουλής τίμησε την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας, τον Απρίλιο του 2014, η βουλή της χώρας απέφυγε να ψηφίσει την επίσημη αναγνώριση.

Στην Ελβετία, η καταδίκη του Τούρκου ακτιβιστή Ντογκού Περιντσέκ το 2007 σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, σηματοδότησε την ουσιαστική ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Περιντσέκ είχε προβεί επανειλημμένως και δημόσια, κατά τη διάρκεια επισκέψεών του στην Ελβετία, σε δηλώσεις, στις οποίες χαρακτήριζε τη γενοκτονία «μεγάλο διεθνές ψέμα».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε, όμως, τον Τούρκο ακτιβιστή τον Δεκέμβριο του 2013, αποφασίζοντας ότι οι δηλώσεις του εντάσσονταν στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή