Η Αγκυρα ρίχνει τους τόνους

Η Αγκυρα ρίχνει τους τόνους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένες προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, ώστε να αποτραπεί μια δραματική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, καταβάλλουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, στον απόηχο της απόφασης του γερμανικού Κοινοβουλίου για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Η Τουρκία και η Γερμανία είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ριζική επιδείνωση των σχέσεών μας εξαιτίας αυτής της απόφασης», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα παραμείνει αδιάφορη και σιωπηλή απέναντι σε αυτή την κίνηση».

Η Αγκυρα ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία, σε μια πρώτη, άμεση αντίδραση στη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου. Πράγματι, ο πρεσβευτής Αβνί Καρσλίογλου έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα αργά το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση της επίμαχης πρότασης, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Βερολίνο ότι «θα υπάρξουν επιπτώσεις» από αυτή την εξέλιξη.

Σε μια πρόσθετη ένδειξη των διαθέσεων της Αγκυρας να μην τραβήξει το σκοινί μέχρι τα άκρα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της απόφασης του γερμανικού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι στη σχετική ψηφοφορία συμμετείχαν μόλις 250 βουλευτές σε σύνολο 650. Ούτε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ούτε οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών συμμάχων της στον κυβερνητικό συνασπισμό πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Κατά τον Τούρκο πρωθυπουργό, οι πολλές και ηχηρές απουσίες «υποδηλώνουν ότι η πλειοψηφία του γερμανικού Κοινοβουλίου δεν υιοθετεί αυτή την κίνηση».

Αντιθέτως, ο κ. Γιλντιρίμ υπήρξε σφοδρά επικριτικός έναντι της Αρμενίας, με την οποία η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση, μεταξύ άλλων και για τον διαφιλονικούμενο αρμενικό θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ανήκει στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, από το οποίο έχει αυτονομηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις αυτές του Γιλντιρίμ στους εκπροσώπους του Τύπου έγιναν κατά την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η Τουρκία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις.

Κατευναστικές ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας. «Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι πολύ ευρείες και πολύ βαθιές», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «παρόμοιοι δεσμοί μπορούν να αντέξουν οποιεσδήποτε διαφορές γνώμης». Ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, γεγονός που αποτυπώνει την επίμονη προσπάθεια του Βερολίνου για διατήρηση της συνεργασίας με την Αγκυρα στο κρίσιμο για την Ευρώπη και τη γερμανική κοινή γνώμη ζήτημα. Τέλος, ο κ. Ζάιμπερτ προσπάθησε να καθησυχάσει την ισχυρή, τουρκική κοινότητα της Γερμανίας (υπολογίζεται ότι αριθμεί περί τα τρία εκατομμύρια πολίτες) κάνοντας λόγο για «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών. «Είσθε και θα παραμείνετε τμήμα αυτής της χώρας», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ απευθυνόμενος προς τους τουρκικής καταγωγής κατοίκους της Γερμανίας.

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μέρκελ, η εικόνα της Τουρκίας στα μάτια των Γερμανών συνεχίζει να αμαυρώνεται. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε από το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, ARD, το 91% των Γερμανών δεν θεωρεί την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν αξιόπιστο εταίρο. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 79% τον Απρίλιο. Εξάλλου, το 89% των Γερμανών θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται χώρες-μέλη της Ζώνης Σένγκεν παρά μόνο εφόσον η Αγκυρα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της έχουν τεθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή