Ο Τραμπ απειλεί το κράτος δικαίου των ΗΠΑ

Ο Τραμπ απειλεί το κράτος δικαίου των ΗΠΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δριμείες επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Tύπου, σε συνδυασμό με τις διαμαρτυρίες του προς δικαστές και τις τολμηρές προεδρικές αξιώσεις του, συγκροτούν μια συνταγματική θεώρηση που περιφρονεί το πρώτο άρθρο του αμερικάνικου συντάγματος, τον διαχωρισμό εξουσιών και το κράτος δικαίου, υποστηρίζουν νομικοί όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Μόλις πέντε μήνες πριν από τις εκλογές, ο Τραμπ διακηρύσσει ότι θα χαλαρώσει τους νόμους περί συκοφαντικής δυσφήμησης, διευκολύνοντας τις μηνύσεις κατά ΜΜΕ, θα ενθαρρύνει τη σκληρή μεταχείριση των διαδηλωτών, ενώ προτείνει την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στη χώρα, προκαλώντας πολλαπλά την αμερικανική συνταγματική παράδοση.

Ειδικότερα, οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για τις κατηγορίες του εναντίον δικαστικών, όπως συνέβη πρόσφατα με τον δικαστή Γκονζάλο Π. Κουριέλ, ο οποίος ερευνά δύο αγωγές κατά του Πανεπιστημίου Τραμπ. «Ο απολυταρχισμός ξεκινάει όταν ο πρόεδρος δεν σέβεται το δικαστικό σώμα», δήλωσε αναφορικά με την υπόθεση ο αποσυρθείς καθηγητής Νομικής Ντέιβιντ Ποστ.

Σε αμφισβήτηση τίθεται και η αφοσίωσή του στον διαχωρισμό των εξουσιών, με πολλούς νομικούς να κάνουν λόγο για άγνοια ή συνειδητή περιφρόνηση των ορίων τους. Ο καθηγητής Νομικής Ρίτσαρντ Επσταϊν ανέφερε ότι ο Τραμπ δεν θα διστάσει ούτε στο ελάχιστο να τα παραβιάσει. Αλλοι ειδικοί φοβούνται ότι ο Τραμπ δεν θα σεβαστεί το πρώτο άρθρο του αμερικάνικου συντάγματος, το οποίο διασφαλίζει τις ελευθερίες της έκφρασης, του Τύπου και της θρησκευτικής πίστης. Αυτό μαρτυρούν οι δηλώσεις του για αναθεώρηση των νόμων περί συκοφαντικής δυσφήμησης και οι επιθέσεις του εναντίον της Washington Post και του ιδιοκτήτη της Τζεφ Μπέζος, δήλωσε ο καθηγητής Νομικής Ιλια Σόμιν, τονίζοντας ότι υποδεικνύουν ανησυχητική έλλειψη σεβασμού προς την ελευθερία της έκφρασης.

Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η άγνοια που δείχνει ο Τραμπ για στοιχειώδη νομικά ζητήματα. Αυτό έγινε ιδιαιτέρως αντιληπτό κατά τη διάρκεια ενός ντιμπέιτ με τον Τεντ Κρουζ, όταν τα λεγόμενα του μαρτύρησαν άγνοια ως προς το ότι τα νομοσχέδια αποτελούν νομοθετικά και όχι δικαστικά έγγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή