Οργή Μόσχας για νατοϊκές ασκήσεις

Οργή Μόσχας για νατοϊκές ασκήσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις του Κρεμλίνου προκαλούν τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, σε μικρή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε χθες τον Φινλανδό ομόλογό του Τίμο Σόινι ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αντίμετρα, καθιστώντας σαφή την έντονη δυσαρέσκεια της Μόσχας για την απόφαση της Φινλανδίας να φιλοξενήσει γυμνάσια του ΝΑΤΟ.

«Δεν κρύβουμε την αρνητική διάθεσή μας για τη μετακίνηση υποδομών του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας και για την προσέλκυση νέων χωρών στις στρατιωτικές ασκήσεις αυτής της Συμμαχίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, στη Μόσχα, με τον Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών. «Θα εφαρμόσουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ρωσίας να θωρακίσει την ασφάλειά της με μέτρα που θα βρίσκονται σε αναλογία με τους υπαρκτούς κινδύνους», προσέθεσε ο κ. Λαβρόφ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τον χαρακτήρα των ρωσικών αντιμέτρων.

Η συνάντηση των δύο ανδρών στη ρωσική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που άρχιζαν επί φινλανδικής επικράτειας οι ναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ Baltops 16. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ατλαντικής Συμμαχίας που αυτές οι καθιερωμένες, ετήσιες ασκήσεις φιλοξενήθηκαν από τη Φινλανδία, μια χώρα που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει ως μοναδικό στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και ότι οι επίμαχες ασκήσεις «δεν κατευθύνονται εναντίον οποιουδήποτε».

Την ίδια στιγμή, άρχιζαν στην Πολωνία τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, προς τα ρωσικά σύνορα, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στις ασκήσεις Anakonda- 16, οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον 10 ημέρες, συμμετέχουν περί τους 30.000 στρατιώτες από 20 χώρες που είτε είναι πλήρη μέλη της Συμμαχίας είτε διατηρούν σχέσεις συνεργασίας μαζί της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν με 14.000 στρατιώτες, μαχητικά αεροσκάφη, πλοία και τεθωρακισμένα. Στο σενάριο των ασκήσεων προβλέπονται, μεταξύ άλλων, νυχτερινές επιδρομές μαχητικών ελικοπτέρων και ρίψη Αμερικανών αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι θα κατασκευάσουν φορητή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Βιστούλα. Πλην της Φινλανδίας, άλλη μία χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία, συμμετέχει για πρώτη φορά σε παρόμοια γυμνάσια. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δικαιολογούν τις ασκήσεις επικαλούμενοι τις ανησυχίες κρατών της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και για την ανάμειξή της στην ουκρανική κρίση υπέρ των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι απειλεί την εθνική της ασφάλεια με την προς Ανατολάς επέκτασή του.

Ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας για τη Μόσχα αποτελεί η εγκατάσταση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, που έχουν στόχο το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο, σε Ρουμανία και Πολωνία. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι ότι θα υπάρξουν αντίποινα. Τις αιτιάσεις Πούτιν επανέλαβε χθες ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος χαρακτήρισε την αμερικανική πρωτοβουλία «πολύ επικίνδυνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή