Εντεκα νεκροί από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη – 4 συλλήψεις

Εντεκα νεκροί από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη – 4 συλλήψεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και στόχο την αστυνομία πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης και στοίχισε τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους, εκ των οποίων επτά αστυνομικοί. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έδειξε» ως υπεύθυνους τους κούρδους αντάρτες του PKK.

«Επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με παγιδευμένο όχημα που είχε στόχο αστυνομικούς των ειδικών μονάδων για την καταστολή των ταραχών», δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν μιλώντας σε δημοσιογράφους στον τόπο της επίθεσης, για την οποία ουδείς έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη. Η επίθεση, η οποία σημειώθηκε στο Βεζνέτσιλερ, έναν πολυσύχναστο τομέα της πόλης, προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 36 ανθρώπων, τρεις από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, πρόσθεσε.

Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν από απόσταση σε ώρα αιχμής, γύρω στις 08:40 (ώρα Ελλάδας) κατά τη διέλευση ενός λεωφορείου που μετέφερε μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Η επίθεση σημειώθηκε τη δεύτερη ημέρα του Ραμαζανιού, του μουσουλμανικού μήνα νηστείας. Πολλά ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα κατευθύνθηκαν προς τον τόπο της έκρηξης, ο οποίος έχει αποκλειστεί από την αστυνομία. Η σφοδρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον σταθμό Βεζνέτσιλερ του τραμ, κοντά στα κύρια τουριστικά αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου, όπως το τέμενος Σουλεϊμανιγέ.

Ο σταθμός του τραμ έκλεισε. Η ζώνη αυτή βρίσκεται επίσης κοντά στο Μεγάλο Παζάρι και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Οι εξετάσεις σ' αυτό το τελευταίο αναβλήθηκαν, ενώ το κτίριο του πανεπιστημίου υπέστη επίσης ζημιές. Ένα τέμενος της οθωμανικής περιόδου και μια εστία θηλέων υπέστησαν επίσης ζημιές.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε μετά την επίθεση πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να μάχεται με αποτελεσματικότητα εναντίον των τρομοκρατών (του PKK) και του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)».

«Βλέπουμε πώς αυτοι οι τρομοκράτες είναι ασυνείδητοι και βάζουν στόχο αθώους ανθρώπους στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Από την έκρηξη έσπασαν οι βιτρίνες των γειτονικών καταστημάτων και πολλά οχήματα υπέστησαν ζημιές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αν και μαχητές του PKK έχουν βάλει από τον περασμένο Ιούλιο στο στόχαστρό τους δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού. Επίσης, πολλοί είναι αυτοί που «δείχνουν» το Ισλαμικό Κράτος για μια σειρά από θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι τέσσερις ύποπτοι οδηγήθηκαν στην έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας όπου ανακρίνονται, υπογραμμίζει το τουρκικό πρακτορείο χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

Την επίθεση καταδίκασε απερίφραστα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και διατυπώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή