«Ιστορική» επικράτηση της Κλίντον

«Ιστορική» επικράτηση της Κλίντον

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη, αποτυχημένη απόπειρα να εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, με αντίπαλο τότε τον Μπαράκ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον είδε τη δεύτερη προσπάθειά της να στέφεται με επιτυχία. Η 68χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών επισφράγισε και αριθμητικά τη νίκη της έναντι του ανθυποψηφίου της Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης, «κλειδώνοντας» το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Σε μια ενθουσιώδη συγκέντρωση οπαδών της στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, η Χίλαρι Κλίντον τοποθέτησε την ιστορική επιτυχία της στο πλαίσιο του κινήματος για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση: είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που μια γυναίκα κερδίζει το προεδρικό χρίσμα ενός μεγάλου κόμματος.

«Χάρη σε εσάς, φτάσαμε σε αυτό εδώ το ορόσημο. Χρωστάμε όλες πάρα πολλά σε αυτές που άνοιξαν τον δρόμο πριν από μας», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον υπό τις επευφημίες των συγκεντρωμένων οπαδών της.

Στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης, η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε του Μπέρνι Σάντερς σε τέσσερις από τις έξι πολιτείες που έστησαν κάλπες, συμπεριλαμβανομένων των δύο πολυπληθέστερων, της Καλιφόρνιας και του Νιου Τζέρσεϊ. Ιδιαίτερα η νίκη της στην Καλιφόρνια είχε μεγάλη πολιτική σημασία, καθώς την απάλλαξε από περιπλοκές ενόψει του συνεδρίου των Δημοκρατικών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Ιουλίου στη Φιλαδέλφεια: ενδεχόμενη νίκη του Σάντερς στη μεγαλύτερη αμερικανική πολιτεία θα εμφάνιζε τη Χίλαρι Κλίντον ευάλωτη στην αναμέτρησή της με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Με την ολοκλήρωση σχεδόν των προκριματικών εκλογών (απομένουν μόνον οι εκλογές στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον) ολοκληρώθηκε η εικόνα – μια εικόνα δύσκολης μεν, πλην αδιαμφισβήτητης νίκης της Κλίντον έναντι του Σάντερς. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξασφαλίζει 2.184 εκλέκτορες από τις προκριματικές, ενώ ο αριστερός γερουσιαστής του Βερμόντ 1.804. Η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο (2.755 έναντι 1.852) αν ληφθούν υπ’ όψιν και οι «αριστίνδην» εκλέκτορες –αξιωματούχοι του κόμματος που μπορούν να ψηφίσουν υπέρ οποιουδήποτε των δύο υποψηφίων– αλλά δεν ήταν τελικά αυτός ο παράγοντας που έκρινε το αποτέλεσμα.

Παρά την οριστική πλέον αποτυχία του να εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Μπέρνι Σάντερς δεν έσπευσε να τερματίσει την εκστρατεία του. Αντίθετα, διαβεβαίωσε τους οπαδούς του, που είχαν συγκεντρωθεί για να τον ακούσουν στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας, ότι θα δώσει τη μάχη στις τελευταίες προκριματικές της Ουάσιγκτον και κυρίως στο συνέδριο των Δημοκρατικών, με στόχο την υιοθέτηση ριζοσπαστικότερων θέσεων αναφορικά με το πρόγραμμα και το καταστατικό του κόμματος.

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ενότητας των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον αναγνώρισε τη συμβολή του Μπέρνι Σάντερς στην ανάδειξη του προβλήματος των κοινωνικών ανισοτήτων και κάλεσε τους οπαδούς του να συστρατευθούν στη μάχη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε ουσιαστικά τον αγώνα της εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου δηλώνοντας ότι «είναι, λόγω χαρακτήρα, ακατάλληλος για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων» και προσέθεσε: «Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι ένας διακεκριμένος δικαστής στην Ιντιάνα δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του επειδή έχει ρίζες στο Μεξικό, όταν ειρωνεύεται δημοσιογράφο με αναπηρία και όταν αποκαλεί τις γυναίκες γουρούνια, τότε βρίσκεται απέναντι σε οτιδήποτε υπερασπιζόμαστε».

Στον αγώνα εναντίον του Τραμπ, στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να συμπαραταχθεί, εντός της εβδομάδας, και ο Μπαράκ Ομπάμα. Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Μπέρνι Σάντερς, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή