Νέο φίμωτρο στον τουρκικό Τύπο

Νέο φίμωτρο στον τουρκικό Τύπο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο της μυστικότητας σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση των πολιτών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις έχει επιλέξει η κυβέρνηση της Τουρκίας. Πριν καν οι τουρκικές αρχές κατορθώσουν να συνδέσουν τα γεγονότα της βομβιστικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη με τους υπευθύνους, είχε δοθεί απαγορευτική εντολή στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για τη μετάδοση ειδήσεων σχετικά με τη διεξαγόμενη έρευνα. Οπως αστειεύονται ορισμένοι χρήστες του Twitter, «η απαγόρευση φτάνει πριν από το ασθενοφόρο», όταν σημειώνεται μία βομβιστική επίθεση. Η παραβίαση της κυβερνητικής εντολής μπορεί να οδηγήσει σε διώξεις και υψηλά πρόστιμα. Σύμφωνα με την Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε αυθεντία των πρακτικών παράλυσης των ΜΜΕ, καθώς παρατηρείται σοβαρός περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου, ιδιαίτερα μετά τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

Η περίοδος εορτασμού του Ραμαζανίου στην Τουρκία εγκαινιάσθηκε αιματηρά. Τις πρωινές ώρες της Τρίτης, η Κωνσταντινούπολη συγκλονίσθηκε από ακόμη μία βομβιστική επίθεση σε σημείο αιχμής, κοντά στην πανεπιστημιούπολη και το δημαρχείο, όπου διαμένουν πολλοί τουριστές. Τουλάχιστον 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 36 ακόμη τραυματίσθηκαν, με τα τρία από αυτά να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την επίθεση και δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία.

Μία ημέρα αργότερα, αστυνομικό τμήμα στη βορειοανατολική πόλη Μιντιάτ έγινε στόχος μαχητών του PKK, οι οποίοι ανέλαβαν την επομένη την ευθύνη για το χτύπημα. Οπως ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση από το κτίριο της αστυνομίας «κάθε είδους βρώμικα σχέδια και πίεση εφαρμόζονταν ενάντια στον (κουρδικό) λαό και τις αξίες του». Ο αριθμός των θυμάτων άγγιξε τα έξι και οι τραυματίες ανήλθαν στους 30. «Το έθνος μου πρέπει να γνωρίζει ότι το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι ισχυρό και ενωμένο ό,τι και να κάνει η τρομοκρατική αυτή οργάνωση», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι από τον Ιούλιο του 2015 έχουν σκοτωθεί 7.600 Κούρδοι μαχητές. «Οι βομβιστικοί μηχανισμοί για τη διάσπαση του έθνους έσκασαν στα ίδια τα χέρια των τρομοκρατών», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία, ωστόσο, βρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, τα οποία επηρεάζουν την οικονομία της χώρας και ιδιαίτερα τον τουρισμό. Οι αφίξεις από το εξωτερικό μειώθηκαν αυτό το έτος κατά 28% – η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση στον τομέα εδώ και 17 χρόνια. Για να ενθαρρύνει την αύξηση του αριθμού των τουριστών, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει μια αύξηση της τάξεως του 30% στην επιχορήγηση ύψους έξι χιλιάδων δολαρίων για τις πτήσεις τσάρτερ που από την 1η Ιουνίου έως την 31η Αυγούστου θα μεταφέρουν τουλάχιστον 150 επιβάτες στην αιχμή της θερινής τουριστικής σεζόν. Υπό κανονικές συνθήκες η Τουρκία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τουρίστες από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, η Μόσχα έχει συμβουλεύσει τους Ρώσους τουρίστες να μείνουν μακριά, ενώ οι Ευρωπαίοι την αποφεύγουν για λόγους ασφαλείας.

Η μάχη ενάντια στο PKK έχει ωθήσει εν γένει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σε μία στροφή ως προς τις πολιτικές του επιλογές και ιδιαίτερα ως προς την αξιοποίηση του τουρκικού στρατού, που αποτελούσε για πολλές δεκαετίες τον ισχυρό παίκτη του τουρκικού πολιτικού συστήματος. Οι νέες συγκρούσεις με τους Κούρδους μαχητές έχουν φέρει τις δυνάμεις ασφαλείας στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να αποφασίσει αυτή την εβδομάδα τη χορήγηση νέων εξουσιών. Η νέα νομοθετική προσαρμογή πιθανώς δεν θα αφορά μόνο την επέκταση των εξουσιών, αλλά και τη χορήγηση νομικής προστασίας στον τουρκικό στρατό σε σχέση με τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή