Η δυναμική του Εμανουέλ Μακρόν «αναστατώνει» τη Γαλλία

Η δυναμική του Εμανουέλ Μακρόν «αναστατώνει» τη Γαλλία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Συνδικαλισμένοι εργάτες του πετάνε αβγά. Τα περιοδικά σκοτώνονται ποιο θα πρωτοβάλει το παιδικό του πρόσωπο στο εξώφυλλο. Ενα από αυτά τον χαρακτήρισε «Δυναμίτη». Ο ίδιος δεν διστάζει να παραλληλίσει τον εαυτό του με τη Ζαν ντ’ Αρκ.

Τεχνοκράτης, πρώην τραπεζίτης, ο 38χρονος υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συμπυκνώνει τις ελπίδες πολλών, τους φόβους άλλων και την οργή των απεργών που αναστατώνουν τη Γαλλία. Καθώς οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να προηγείται κατά πολύ του Φρανσουά Ολάντ, ο Μακρόν δημιούργησε το δικό του πολιτικό κίνημα «Εμπρός» (Εn Marche!), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Το βασικό ερώτημα είναι αν ο κ. Μακρόν έχει τις πολιτικές ικανότητες που απαιτούνται για να μεταμορφώσει τους Γάλλους Σοσιαλιστές, όπως μεταμόρφωσαν ο Μπιλ Κλίντον τους Δημοκρατικούς και ο Τόνι Μπλερ τους Εργατικούς, με βάση τα νέα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας.

Πριν από μερικές εβδομάδες, αυτός ο πρώην τεχνοκράτης με το ελιτίστικο προφίλ απάντησε σε έναν οργισμένο απεργό ότι, αν θέλει να αποκτήσει ακριβό κοστούμι σαν το δικό του, καλύτερα θα ήταν να στρωθεί στη δουλειά. «Δουλεύω από τα 16 μου, κύριε», ήταν η απάντηση του απεργού, που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Σε μια παλιότερη συνέντευξη Τύπου είχε δηλώσει ότι η Γαλλία «χρειάζεται νέους ανθρώπους που θέλουν να γίνουν δισεκατομμυριούχοι». Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι περίεργο που ο Μακρόν είναι ο εκλεκτός της εργοδοτικής ομοσπονδίας και του φιλελεύθερου Τύπου. Αλλά για να βγει πρόεδρος, θα πρέπει να πείσει πολύ περισσότερους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή