Δολοφονία βουλευτού των Εργατικών

Δολοφονία βουλευτού των Εργατικών

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα κρίνει τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε, τα δύο στρατόπεδα ανέστειλαν προσωρινά χθες το απόγευμα τις προεκλογικές εκστρατείες, μετά τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ, στο Γιόρκσαϊρ, της βόρειας Αγγλίας.

Η Κοξ δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και σφαίρες, για να μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του Λιντς, όπου εξέπνευσε λίγο αργότερα. Η αστυνομία συνέλαβε 52χρονο ύποπτο. Υπάρχουν μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο άνδρας που την περίμενε έξω από τη βιβλιοθήκη του Μπρίστολ, φώναξε στη διάρκεια της επίθεσης «Πρώτα η Βρετανία». Το κόμμα Britain First κινείται στον χώρο της ακροδεξιάς και υποστηρίζει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τους ισχυρισμούς», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Britain First, Τζέιντα Φράνσεν. «Σοκαριστήκαμε και θέλουμε να ελέγξουμε αν επιβεβαιώνονται, γιατί φυσικά μέχρι στιγμής πρόκειται για φήμες. Σε καμία περίπτωση δεν θα επικροτούσαμε τέτοιες ενέργειες».

Με την ακύρωση των προεκλογικών χθεσινών εκδηλώσεων, έγινε σεβαστή «από σπόντα» η επιθυμία του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είχε ζητήσει να μη μεταβεί ο Ντέιβιντ Κάμερον χθες το βράδυ στο Γιβραλτάρ. «Στην κυβέρνησή μας δεν αρέσει το γεγονός ότι ο κ. Κάμερον θα επισκεφθεί το Γιβραλτάρ», δήλωσε χθες το μεσημέρι ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Αυτό που συζητείται είναι αν η Βρετανία θα μείνει στην Ε.Ε., όπως εύχομαι, ή αν θα φύγει. Η εκστρατεία πρέπει να γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι στο Γιβραλτάρ, γιατί για την Ισπανία το Γιβραλτάρ είναι και παραμένει ισπανικό» είπε ο Ραχόι, που βρίσκεται κι αυτός ενώπιον της κάλπης της 26ης Ιουνίου. Οι Αρχές του Γιβραλτάρ είχαν προετοιμαστεί για την «ιστορική» επίσκεψη (ο τελευταίος Βρετανός πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τον βράχο του Γιβραλτάρ ήταν ο Χάρολντ Γουίλσον το 1968), καλώντας το σύνολο του πληθυσμού να παραστεί στην ομιλία του πρωθυπουργού, υπό τον φόβο ότι σε περίπτωση Brexit, η Ισπανία θα αυξήσει την πίεση για συγκυριαρχία στο Γιβραλτάρ.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν συνεχιζόμενη ενίσχυση των οπαδών του Brexit, η εφημερίδα Financial Times δημοσίευσε χθες κύριο άρθρο με το οποίο τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. «Το δημοψήφισμα είναι μια μάχη αξιών: μάχη ανάμεσα στον φιλελεύθερο διεθνισμό και τον επίμονο εθνικισμό, ανάμεσα σε ένα σύστημα ανοικτού εμπορίου και στην περιθωριοποίηση. Γι’ αυτό οι σύμμαχοι της Βρετανίας από την Αυστραλία και την Ιαπωνία ώς τις ΗΠΑ υποστηρίζουν την παραμονή, ενώ η Μαρίν Λεπέν και ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν το Brexit», έγραψε η εφημερίδα. Το κύριο άρθρο απαριθμεί τις τερατολογίες που επικαλούνται οι οπαδοί της εξόδου. «Η Βρετανία δεν συνεισφέρει 350 εκατ. στερλίνες την εβδομάδα στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η εξοικονόμηση δεν θα διατεθεί αυτομάτως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και η Τουρκία έχει τόσες πιθανότητες να ενταχθεί στην Ε.Ε. ώς το 2020 όσες πιθανότητες έχει και η Ιστανμπούλ να ονομαστεί και πάλι Κωνσταντινούπολη και να γίνει πρωτεύουσα της νέας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας».

«Το να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια θετικών μεταρρυθμίσεων μιας ομολογουμένως ατελούς Ε.Ε. θα ήταν κάτι παραπάνω από ηττοπάθεια. Θα ήταν ζημιά στον ίδιο μας τον εαυτό. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων έχουν καθήκον να περιγράψουν το κόστος της εξόδου πριν είναι πολύ αργά».

Ο επικεφαλής του κόμματος UKIP, Nάιτζελ Φάρατζ, δέχθηκε χθες σωρεία επικρίσεων μετά την αφίσα στην οποία εμφανίζεται να φράζει τον δρόμο σε ένα ποτάμι προσφύγων. Παρατηρητές επισήμαναν την ομοιότητα της αφίσας αυτής με προπαγανδιστικό υλικό του γερμανικού ναζιστικού κόμματος.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της ερχόμενης Πέμπτης ίσως συζητηθεί σε έκτακτη σύνοδο των επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων στις 24 Ιουνίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα. Στη σύνοδο προβλέπεται μέχρι στιγμής να λάβει μέρος ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή