Ερντογάν, Κούρδοι και διχασμός

Ερντογάν, Κούρδοι και διχασμός

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ανελέητος πόλεμος του Ταγίπ Ερντογάν κατά των Κούρδων λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, βαθαίνει το εθνοτικό ρήγμα και δημιουργεί συνθήκες διαμελισμού της χώρας. Βεβαίως ο τουρκικός στρατός θα αγωνισθεί για να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο. Πάντως η σύγκρουση με τους Κούρδους εξελίσσεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία μια άλλη διαίρεση στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας, ανάμεσα σε ισλαμιστές και κοσμικούς, αποκτά χαρακτηριστικά εθνικού διχασμού.

«Οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που έχουν προκαλέσει την πλήρη καταστροφή πολλών κουρδικών πόλεων, έχουν αποξενώσει τον κουρδικό πληθυσμό της νοτιοανατολικής Τουρκίας και μακροπρόθεσμα απειλούν την ακεραιότητα της Τουρκίας», εκτιμά η Ασλι Αϊνταντασμπάς, κορυφαία αναλύτρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Η χώρα βιώνει ένα περίεργο μείγμα εθνικισμού και ισλαμισμού που παίρνει την πιο έντονη μορφή του στη μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τους Κούρδους. «Πολλές κουρδικές πόλεις είναι σήμερα όπως το Γκρόζνι μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά των Τσετσένων αυτονομιστών τη δεκαετία του ’90», τονίζει η Τουρκάλα αναλύτρια –μέχρι πρότινος αρθρογράφος της «Μιλιέτ» και παρουσιάστρια ενημερωτικής εκπομπής στο CNN Turk– και προσθέτει: «Ωστόσο οι Κούρδοι δεν είναι μια μικρή μειοψηφία στην Τουρκία. Αποτελούν το 15%-18% του πληθυσμού».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Woodrow Wilson, Ανρί Μπάρκεϊ, από τους βαθείς γνώστες της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, σημειώνει στην «Κ» ότι «ο πόλεμος κατά των Κούρδων ενισχύει τη διαίρεση ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους και την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλειοψηφίας να κερδίσει πάση θυσία», και προσθέτει: «Το περισσότερο στο οποίο μπορούν να προσβλέπουν οι Κούρδοι στην Τουρκία, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, είναι η διάχυση εξουσιών από το κέντρο προς τις περιφέρειες και όχι μόνον τις κουρδικές. Αλλά το σύστημα Ερντογάν είναι απόλυτα συγκεντρωτικό και ακόμη και αν κάποια στιγμή σκεφτόταν να επιτρέψει μερική διάχυση, αυτή η προοπτική δεν υφίσταται πλέον».

Η συγκρουσιακή συμπεριφορά του Ερντογάν δεν περιορίζεται στους Κούρδους. Εγκαλεί την Αμερική γιατί «εξοπλίζει τρομοκράτες», καταρρίπτει ρωσικό αεροσκάφος, επικρίνει την Ευρώπη για τη μη άρση της βίζας και την «εμμονή» της να του ζητεί να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας, που διευκολύνει τη σύλληψη Κούρδων νομοθετών. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν κρύβουν τη δυσφορία τους. Παράλληλα, βλέπουν το κουρδικό στοιχείο ως δυνάμει τον πλέον αξιόπιστο στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή και υπό αυτό το πρίσμα εξετάζουν την προοπτική να στηρίξουν την ανακήρυξη ενός αρχικά αυτόνομου, και στην πορεία ανεξάρτητου, κουρδικού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή