Διάγγελμα Κάμερον κατά Brexit

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα εκτός προγράμματος και δραματικών τόνων διάγγελμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αποδύθηκε χθες, δύο εικοσιτετράωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου Βρετανός ηγέτης εκφώνησε τηλεοπτικό διάγγελμα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Συντηρητικός πολιτικός απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, πολώνονται ισχυρότερα από όλες τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες προς την πλευρά του Brexit.

Στην ασυνήθιστα συναισθηματική παρέμβασή του, ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους να σκεφτούν, στον εκλογικό θάλαμο, «τις ελπίδες και τα όνειρα των παιδιών και των εγγονών τους». Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την προειδοποίηση ότι, σε περίπτωση εξόδου από την Ενωση, θα υπάρξει κίνδυνος οικονομικής αστάθειας, σημειώνοντας ότι οι νεότερες γενιές θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος και προσέθεσε: «Δεν θα είναι σε θέση να επανορθώσουν την απόφαση που θα πάρουμε εμείς. Αν ψηφίσουμε υπέρ της εξόδου, αυτό θα συμβεί. Θα είναι μια απόφαση μη αναστρέψιμη».

Πολιτικοί αναλυτές στο Λονδίνο απέδιδαν τη χθεσινή παρέμβαση Κάμερον, η οποία δεν είχε προαναγγελθεί, στην ανησυχία του για την έκβαση μιας αναμέτρησης που διαγράφεται αναπάντεχα αμφίρροπη. Τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ από ακροδεξιό εθνικιστή, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν θεαματική μεταστροφή υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Η εικόνα άλλαξε, όμως, χθες, όταν δημοσκόπηση της εταιρείας Survation, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, έδειξε τη διαφορά υπέρ της παραμονής να συρρικνώνεται στη μία ποσοστιαία μονάδα, εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος.

Στη μάχη υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. κατέβηκαν χθες ο δημοφιλής πρώην άσος του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ και η σύζυγός του Βικτόρια, πρώην μέλος του μουσικού συγκροτήματος Spice Girls. Στην αντίπερα όχθη, ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit Μπόρις Τζόνσον αποδοκίμασε τα «ξενοφοβικά υπονοούμενα» της πολύκροτης αφίσας του επικεφαλής του Κόμματος της Ανεξαρτησίας Νάιτζελ Φάρατζ, ενόψει του δημοψηφίσματος. Ο Φάρατζ εικονίζεται με φόντο πλήθος σκουρόχρωμων μεταναστών, κάτω από το σύνθημα «Σημείο Καμπής».

Την ελπίδα του να ταχθούν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η Ενωση «θα βγάλει τα συμπεράσματά της». Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι «η Ε.Ε. δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση» και ότι οφείλει να αλλάξει πορεία, είτε επικρατήσει το Brexit είτε όχι. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση του Αμερικανού χρηματιστή Τζορτζ Σόρος –ο οποίος είχε επωφεληθεί από την κατάρρευση της στρελίνας το 1992– για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει το βρετανικό νόμισμα σε περίπτωση Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή