Brexit vs Bremain: Τα βασικά επιχειρήματα των δύο πλευρών

Brexit vs Bremain: Τα βασικά επιχειρήματα των δύο πλευρών

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθεια τους να συγκεντρώσουν όσον το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους, οι δύο εκστρατείες Brexit και Bremain αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της καμπάνιας τους σε φλέγοντα ζητήματα τα οποία αφορούν άμεσα τους Βρετανούς και το μέλλον της χώρας. Τα κυριότερα επιχειρήματα τους:

Έξοδος από την Ε.Ε. – Brexit

  • Η Βρετανία πρέπει να περιορίσει τον αριθμό μεταναστών που φιλοξενεί η χωρά ακολουθώντας το σύστημα επιλογής της Ε.Ε. Ιδιαίτερο άγχος προκαλεί η πίεση που δέχονται οι δημόσιες υπηρεσίες όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, η οποία δημιουργείται από τη μαζική μετανάστευση. Ανησυχίες προκαλεί και η έντονη επιθυμία πολλών μεταναστών να διεκδικήσουν πρόνοια και στέγαση στη χώρα.

  • Η έξοδος από την Ε.Ε. θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ετήσια χρηματική της συνδρομή στον προϋπολογισμό, η οποία υπολογίζεται στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ (8,2 δισ. λίρες) την περασμένη χρονιά. Η Βρετανία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει υποδειγματικές εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε. και θα πραγματοποιήσει εμπορική συνεργασία και συμφωνίες με αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία.

  • Οι Βρετανοί δε θα ναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τους νόμους που ψηφίζονται στις Βρυξέλλες, η χώρα δε θα εξαρτάται πια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα υπόλοιπα κράτη δε θα έχουν καμία επιρροή στις αποφάσεις τους.

  • Οι Βρυξέλλες επιβαρύνουν σημαντικά τις βρετανικές επιχειρήσεις καθώς υποστηρίζεται πως οι κυριότεροι εκατό κανονισμοί κοστίζουν στην Βρετανική οικονομία πάνω από 33 δισ. λίρες το χρόνο. Εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., οι επιχειρήσεις και συγκεκριμένα οι μικρές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν την ελευθερία που χρειάζονται ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις μόνες τους.

Παραμονή στην Ε.Ε. – Bremain

  • Σχετικά με το μεταναστευτικό, υποστηρίζεται πως οι μετανάστες που δέχεται η χώρα συνεισφέρουν στην οικονομία της με τη μορφή φόρων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι σε ηλικία, συνεπώς πολύ συχνά δεν δημιουργούν προβλήματα όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου UCL που πραγματοποιήθηκε το 2013, οι μετανάστες της Ε.Ε. συνεισφέρουν 34% περισσότερα στο κράτος από ότι δέχονται από αυτό. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει εξασφαλίσει μία συμφωνία κατά την οποία τα κρατικά επιδόματα για όσους μετανάστες εργάζονται στη χώρα θα είναι περιορισμένα για τα πρώτα τους τέσσερα χρόνια εάν η Βρετανία παραμείνει στην Ε.Ε.

  • Η ιδιότητα μέλους της χώρας σημαίνει δυνατή Βρετανική οικονομία και δημιουργία θέσεων εργασίας, εμπορίου και επενδύσεων. Περίπου το 45% των εξαγωγών της χώρας προορίζονται για την Ε.Ε. και τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Βρετανία συνδέονται άμεσα με το Ευρωπαϊκό εμπόριο. Εάν η χώρα επιθυμεί να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά οφείλει να καταθέτει το ποσό που της αναλογεί.

  • Η έξοδος από την Ε.Ε. θα υποβιβάσει σημαντικά τη θέση της Βρετανίας στο παγκόσμιο παρασκήνιο και θα ενθαρρύνει την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Ο Πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει μέσω του πακέτου μεταρρυθμίσεων πως η χώρα δεν επρόκειτο να δεσμευτεί απέναντι σε μία στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε. κι έτσι θα καταφέρει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της εντός του συνασπισμού.

  • Σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει, η επιχειρηματικότητα της χώρας θα υποστεί μεγάλο πλήγμα καθώς οι αγορές θα επηρεαστούν από την αβεβαιότητα που θα επικρατήσει ενώ η επανένταξη της στο χώρο του Ευρωπαϊκού εμπορίου θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Εάν η Βρετανία επιθυμεί να εξακολουθεί να έχει θέση στην ΕΟΚ θα πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους και κανονισμούς της ενιαίας αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή