Ο,τι κι αν συμβεί ο Κάμερον θα χάσει

Ο,τι κι αν συμβεί ο Κάμερον θα χάσει

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο, αν όχι τη βεβαιότητα, της συνεχούς αμφισβήτησης της ηγεσίας του και πιθανώς της ανατροπής του, βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς στην προσπάθειά του να συσπειρώσει το κόμμα του και να "υπερβεί" τον σκόπελο των ευρωσκεπτικιστών στους κόλπους των Συντηρητικών, επέλεξε την ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία του δημοψηφίσματος ανοίγοντας έτσι τους ασκούς του Αιόλου.

Είναι σαφές ότι με τη στρατηγική που επέλεξε αντί να ενώσει, διαίρεσε τη χώρα του σε βαθμό που κανείς δεν περίμενε ή είχε προβλέψει. Ο λεκτικός πόλεμος που είχε ως αποκορύφωμα τη δολοφονία της βουλευτου Τζο Κοξ, τραυμάτισε βαθιά τη βρετανική κοινωνία.

Ο 47χρονος πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον ενώπιον ενός σκηνικού αυτοπαγίδευσης. Εάν κερδίσει το Brexit είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανατραπεί εσωκομματικά, σε μια εξέλιξη που φέρνει στη μνήμη την αντικατάσταση της Μάργκαρετ Θάτσερ από τον Τζον Μέιτζορ, το 1990. Αλλά ακόμη και αν επικρατήσει το Bremain και η Βρετανία παραμείνει εντός της ΕΕ, και το αποτέλεσμα είναι όσο οριακό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι συσχετισμοί που θα προκύψουν και η γενικότερη αίσθηση πικρίας και διαίρεσης δεν θα επιτρέψει στον Κάμερον να πανηγυρίσει και να πιστωθεί πολιτικά τη νίκη.

Αλλωστε, θα  ηγείται ενός βαθιά διχασμένου κόμματος του οποίου, μάλιστα, η πλειοψηφία θα είναι εναντίον του καθιστώντας και σε αυτη την πιθανή εξέλιξη δύσκολη την παραμονή του στην ηγεσία.

Και στις δυο περιπτώσεις, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό ότι θα επιχειρήσει να νομιμοποιήσει την παραμονή του στην πρωθυπουργία μέσα από πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αν προλάβει να τις προκηρύξει..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή