Η Βρετανία αποφάσισε, οι αγορές προεξόφλησαν

Η Βρετανία αποφάσισε, οι αγορές προεξόφλησαν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτίμηση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατέγραψε η πρώτη μετεκλογική διαδικτυακή δημοσκόπηση της εταιρείας ΥοuGov, που δημοσιεύθηκε χθες με το κλείσιμο της κάλπης στη Βρετανία. Η εταιρεία IPSOS, από την πλευρά της, έδωσε ευρύτερη διαφορά υπέρ της παραμονής, προβλέποντας ποσοστά 54%-46% υπέρ της παραμονής και της εξόδου από την Ε.Ε. αντίστοιχα. Η ολονύκτια καταμέτρηση των ψήφων στην κρίσιμη αναμέτρηση είχε συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, δεδομένων των ευρύτατων συνεπειών του βρετανικού δημοψηφίσματος για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μικρή διαφορά στην εκτίμηση της YouGov (52% υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., 48% υπέρ της αποχώρησης) ήταν η δραματική καταγραφή της μεταστροφής της βρετανικής κοινής γνώμης από την εποχή που ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον δεσμεύθηκε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με τη βεβαιότητα ότι η παραμονή στην Ε.Ε. είχε προβάδισμα τουλάχιστον 20 μονάδων, ώς την κρίσιμη ημέρα της ψηφοφορίας. Σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι διεθνείς αγορές και η στερλίνα βρίσκονταν σε άνοδο, αποτυπώνοντας την αισιοδοξία της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της σφυγμομέτρησης της YouGov, η στερλίνα σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου έναντι του δολαρίου, καθώς η προοπτική της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. απομακρύνει το ενδεχόμενο υποτίμησης του βρετανικού νομίσματος. Στα ρεκόρ του χθεσινού δημοψηφίσματος περιλαμβάνονται και τα ποσά που κατατέθηκαν στις εταιρείες στοιχημάτων, που ήταν τα υψηλότερα όλων των εποχών για εκλογική αναμέτρηση. Προκειμένου να αποσυνδέσουν το δημοψήφισμα από την πολιτική αβεβαιότητα, 84 βουλευτές των Συντηρητικών, περιλαμβανομένων και των υπουργών που υποστήριξαν το Brexit, ζήτησαν αργά χθες το βράδυ από τον Ντέιβιντ Κάμερον να παραμείνει στην πρωθυπουργία ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Σε περίπτωση Brexit, για την πρωθυπουργία της Βρετανίας προαλειφόταν ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επικεφαλής του στρατοπέδου της εξόδου, συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον.

Ο έτερος επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας, ο Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP), δήλωσε μετά την ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης ότι «φαίνεται πως το Remain (παραμονή στην Ε.Ε.) τα κατάφερε», με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του να σπεύδει, λίγο αργότερα, να ανασκευάσει, ζητώντας από τους Βρετανούς να περιμένουν τα αποτελέσματα.

Από μια άποψη, όμως, ο ευρωσκεπτικισμός του Φάρατζ είχε ήδη κερδίσει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., θα ξεκινήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης στο ευρωπαϊκό δίκαιο των παραχωρήσεων που απέσπασε ο Κάμερον από τις Βρυξέλλες στη διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου. Σε αυτές περιλαμβάνεται η εξαίρεση της Βρετανίας από τον στόχο της «όλο και στενότερης ενοποίησης» και η υποχρέωση της Ε.Ε. να παρακάμψει τρεις βασικές αρχές της: την ελευθερία εργασίας, την ελευθερία μετακίνησης και την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση την εθνικότητα. Ακόμη και χωρίς Brexit, η διαχείριση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος θα απασχολήσει την Ε.Ε. για πολλά χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή