Επανεξέταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

Επανεξέταση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το σημείο χωρίς επιστροφή» είχε φθάσει χθες για την Ε.E. με το βρετανικό δημοψήφισμα που έκρινε την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, όμως, η Ε.Ε. έχει αλλάξει οριστικά.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος», δήλωνε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέμεναν –ακόμη και μερικές ώρες πριν από το δημοψήφισμα– ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β», λέγοντας ότι δεν γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και ώρες.

Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ θα προβεί σε δηλώσεις σήμερα στις έξι το πρωί, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους σε ενότητα και ψυχραιμία, θέλοντας επίσης να ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες τις οποίες σχεδιάζει να υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Σήμερα στις 10.30 το πρωί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (που έχει την προεδρία του Συμβουλίου) επρόκειτο να συναντηθούν ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, για να προχωρήσουν σε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Ο κ. Τουσκ αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη και Τετάρτη. Ο κ. Τουσκ δεν θεώρησε καλό να αναβάλει τη σύνοδο, εξαιτίας των θεμάτων φλέγουσας σημασίας που θα συζητηθούν.

Στη Σύνοδο Κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα μπορούσε –σε περίπτωση επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα– να θέσει σε ισχύ το κεφάλαιο 50, που εκκινεί τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από την Ε.Ε.

Κρίσιμη επίπτωση ενδεχόμενης ψήφου υπέρ του Brexit θα ήταν επίσης το μεγάλο πολιτικό κύρος που αυτή θα προσέδιδε στα αντιευρωπαϊκά κόμματα. Η δηλωμένη πρόθεση τέτοιων κομμάτων, όπως για παράδειγμα του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, για διεξαγωγή ανάλογων δημοψηφισμάτων στις χώρες τους, θα κλόνιζε συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Μέσα στον επόμενο χρόνο οι ψηφοφόροι σε τρία από τα σημαντικότερα κράτη της Ε.Ε., την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καλούνται στις κάλπες, με τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος να αναμένεται να επηρεάσουν ευθέως τις αναμετρήσεις αυτές. Ο Ολλανδός ακραίος ευρωσκεπτικιστής Χερτ Βίλντερς, που βλέπει τις δημοσκοπήσεις να αναδεικνύουν το κόμμα του ακόμη και στην πρώτη θέση, εκδήλωσε την ελπίδα του για ψήφο υπέρ του Brexit. «Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα δημιουργούσε μια πατριωτική άνοιξη, που θα σήμαινε το οριστικό τέλος της Ε.Ε.», είπε ο Βίλντερς.

Ακόμη όμως και αν αποφασίσουν οι Βρετανοί να παραμείνουν στην Ευρώπη, οι αλλαγές θα είναι ραγδαίες και αναπόφευκτες. Με τη συμφωνία που εξασφάλισε ο Ντέιβιντ Κάμερον τον Φεβρουάριο από τους Ευρωπαίους εταίρους του, ο Βρετανός πρωθυπουργός πέτυχε να θέσει τροχοπέδη σε αυτό που πολλά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν ως φυσική εξέλιξη της Ενωσης: την περαιτέρω ενσωμάτωσή της.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την επομένη μέρα θα πρέπει να σκεφθούν ποιο δρόμο θα επιλέξουν και σε τι αλλαγές είναι διατεθειμένοι να προβούν. Το επιχείρημα ότι οι Βρετανοί ψήφισαν να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και έτσι δεν υπάρχει λόγος για οποιαδήποτε αλλαγή έπαψε να ακούγεται στους διαδρόμους των κτιρίων των Βρυξελλών. Αντίθετα, αυτό που ακούγεται συχνά πλέον στα παρασκήνια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «τι σφάλματα έχουμε διαπράξει τα τελευταία χρόνια;».

Ευρωπαίος διπλωμάτης λέει: «Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης δεν καταλαβαίνει τι κάνουμε εδώ και τι αποφάσεις παίρνουμε. Αν αυτό δεν αλλάξει αμέσως, τότε η κατάρρευση θα είναι θέμα χρόνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή