Ποιοι θα είναι οι χαμένοι από το Brexit

Ποιοι θα είναι οι χαμένοι από το Brexit

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική οικονομία θα είναι ο κατ’ αρχήν μεγάλος χαμένος από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, πλήγμα θα υποστεί και η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, ιδιαίτερα η Ιρλανδία και οι χώρες που έχουν τους στενότερους εμπορικούς δεσμούς με τη Βρετανία. Το μέγεθος της ζημιάς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια και θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Για τη Βρετανία, πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει το είδος της συμφωνίας που θα διαπραγματευτεί με την Ενωση, κυρίως αν θα διατηρήσει κάποιου είδους πρόσβαση στην κοινή αγορά. Για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κρίσιμο θα είναι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να διαχειριστούν ικανοποιητικά τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Ενωσης και αν θα καταφέρουν να πείσουν πολίτες και αγορές ότι η Ε.Ε. δεν οδεύει προς διάλυση και παρακμή.

Η πολύ πιθανή απώλεια πρόσβασης στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά θα πλήξει σκληρά τη βρετανική οικονομία και ιδιαίτερα τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι στη χειρότερη περίπτωση η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2017 ενώ ακόμη και μεσομακροπρόθεσμα θα μειωθεί το ΑΕΠ, θα πληγεί η παραγωγικότητα, θα μειωθούν οι επενδύσεις και θα αυξηθεί η ανεργία. Σε μεγάλο βαθμό, οι οικονομικές επιπτώσεις στη Βρετανία θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από τη σχέση που θα διαμορφώσει η Βρετανία, πλέον ως τρίτη χώρα, με τους «27» της Ε.Ε.

Πολύ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η βρετανική κυβέρνηση: αν δηλαδή θα προτιμήσει να στηρίξει την οικονομία επιτρέποντας την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος ή αν θα ακολουθήσει πολιτική λιτότητας στην προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ρισκάροντας όμως να ενισχύσει τις υφεσιακές δυνάμεις που απειλούν την οικονομία.

Εξίσου σημαντική είναι η διάσταση της μετανάστευσης. Αν η Βρετανία λάβει δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της, η πρόβλεψη είναι ότι θα πληγεί ακόμη περισσότερο η οικονομία.

Τρίτος σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το μέγεθος του οικονομικού πλήγματος για τη Βρετανία θα είναι η στάση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία ήδη ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα για να στηρίξει την οικονομία και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη ρευστότητας στις αγορές.

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει πως αν η χώρα αποδεχτεί το λεγόμενο «νορβηγικό μοντέλο», οπότε και θα διατηρήσει την πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά αλλά θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και να αποδεχτεί την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, τότε η οικονομία της θα είναι μικρότερη κατά 3,8% μέχρι το 2030 συγκριτικά με το αν δεν είχε αποχωρήσει από την Ενωση.

Μια δεύτερη επιλογή για το Λονδίνο θα ήταν να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες, όμως είναι πιθανό ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν πολλά χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η οικονομία θα είναι κατά 6,2% μικρότερη έως το 2030.

Η χειρότερη επιλογή, από οικονομικής απόψεως τουλάχιστον, θα ήταν η Βρετανία να συνάψει εμπορικές σχέσεις με βάση τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, οπότε και προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα είναι κατά 7,5% μικρότερο έως το 2030. Το ΔNT έχει προβλέψει ότι σε περίπτωση Brexit μέχρι το 2021 το βρετανικό ΑΕΠ θα είναι κατά 1,4% μικρότερο στην καλύτερη περίπτωση και κατά 4,5% μικρότερο στη χειρότερη περίπτωση. Στην αντίπερα όχθη της Μάγχης περισσότερο εκτεθειμένες είναι η Μάλτα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι στη Γερμανία η μείωση του ΑΕΠ θα κυμανθεί μεταξύ 0,1% και 0,3% και στην Ελλάδα μεταξύ 0,1% και 0,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή