Ημέρες λάμψης για χρυσό και αγωνίας για στερλίνα

Ημέρες λάμψης για χρυσό και αγωνίας για στερλίνα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αγορές της Ασίας, που θα ανοίξουν σε λίγες ώρες, είναι πλέον στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας. Εχει προηγηθεί η εφιαλτική συνεδρίαση της Παρασκευής, που είδε τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο σε ελεύθερη πτώση, να χάνουν αθροιστικά πάνω από 2 τρισ. δολάρια από την αξία τους εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για τις επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Στο μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες Ευρώπης, Αμερικής και Ιαπωνίας έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να προσφέρουν όση ρευστότητα χρειαστεί, ώστε να μην προκληθούν τέτοιου είδους προβλήματα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν καταγράψει το μεγαλύτερο σοκ μετά την κρίση του 2008, σημειώνοντας πτώση από 4% έως άνω του 12% και τα spreads των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας να έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα, οι επενδυτές έχουν επιστρέψει από την Παρασκευή στα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια, στα οποία στρέφονται μονίμως σε περιόδους κρίσης. Ετσι, επανήλθαν οι ημέρες λάμψης για τον χρυσό, καθώς και για τα νομίσματα που παραδοσιακά προσφέρουν ασφάλεια σε περιόδους κρίσης: το γεν και το ελβετικό φράγκο, που ανατιμήθηκαν σημαντικά έναντι του δολαρίου μόλις έγινε γνωστή η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. και ακολούθησαν αντίστροφη πορεία από την ελεύθερη πτώση της στερλίνας.

Ετσι, εν μέσω κλίματος ανησυχίας, εξώθησαν τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζα της Ιαπωνίας, ΕΚΤ, Federal Reserve και Τράπεζα της Ελβετίας, όχι μόνον σε ομοβροντία ανακοινώσεων αλλά και σε παρεμβάσεις – ειδικότερα η Τράπεζα της Ελβετίας παρενέβη την Παρασκευή στις αγορές συναλλάγματος για να αποτρέψει νέα εκτίναξη του ελβετικού φράγκου.

Παρόμοια είναι η εικόνα για τα εξίσου προσφιλή σε περιόδους αβεβαιότητας ομόλογα του δημοσίου μεγάλων και φερέγγυων οικονομιών, όπως τα δεκαετή του αμερικανικού δημοσίου, τα γερμανικά bunds αλλά και τα ομόλογα gilts της Βρετανίας, που είδαν όλα τις αποδόσεις τους να κατακρημνίζονται. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Στον αντίποδα από τους μεγάλους χαμένους ο τραπεζικός κλάδος, καθώς στις άμεσες επιπτώσεις του Brexit αναμένεται να είναι η αποδυνάμωση του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου. Αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί, όπως οι Citigroup, Bank of America, JPMorgan και Goildman Sachs, έχουν καταγράψει ζημίες που προσεγγίζουν το 7%, ενώ οι βρετανικές τράπεζες βρέθηκαν την Παρασκευή σε ελεύθερη πτώση χάνοντας στην αρχή της συνεδρίασης έως και 30% από τη χρηματιστηριακή τους αξία. Επίσης, στους χαμένους συγκαταλέγονται οι αγορές ομολόγων της περιφέρειας που είδαν τα spreads των αποδόσεων τους να διευρύνονται, ενώ την ίδια στιγμή τις πλέον θεαματικές απώλειες κατέγραφαν τα χρηματιστήρια μετοχών Ιταλίας και Ισπανίας. Ανησυχία επίσης και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έκλεισε την Παρασκευή με την τρίτη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας του, ενώ παράλληλα διευρυνόταν το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στις 875 μονάδες βάσης.

Ηπιότερες είναι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» να έχουν υποχωρήσει κατά 4% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή