Η Σκωτία θέλει να μπλοκάρει το «διαζύγιο»

Η Σκωτία θέλει να μπλοκάρει το «διαζύγιο»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας θα ζητήσει σήμερα από το κοινοβούλιο της περιοχής την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη, ώστε να διατηρήσει τους δεσμούς της με την Ε.Ε., σε πείσμα της έκβασης του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Το 62% των Σκωτσέζων τάχθηκε υπέρ της παραμονής, γεγονός που επικαλείται η τοπική πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζεον για να χαρακτηρίσει «απαράδεκτη, από δημοκρατική άποψη» την επιβολή της βούλησης των Αγγλων στους Σκωτσέζους. Την περασμένη εβδομάδα, η Στέρτζεον δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανή» η διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιτρέψει κάτι τέτοιο. «Υπήρξε ένα νόμιμο, δίκαιο και αποφασιστικό δημοψήφισμα πριν από δύο χρόνια και οι λόγοι για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα εξίσου ισχυροί», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού.

Σε νεότερες δηλώσεις της η κ. Στέρτζεον ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από το τοπικό κοινοβούλιο να μπλοκάρει νόμους που θα χρειαστεί να ψηφιστούν στο πλαίσιο της διαδικασίας του «διαζυγίου» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, ο αρμόδιος για αγροτικά θέματα αξιωματούχος της Σκωτίας, Φέργκιους Γιούινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι συνάντησε ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες, συζητώντας με τον Γερμανό, τον Γάλλο και τον Ιρλανδό υπουργό Γεωργίας όταν τους εξέθεσε τα σχέδια της τοπικής κυβέρνησης για διατήρηση των δεσμών με την Ε.Ε.

Στο μεταξύ, έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια οι Βρετανοί πολίτες που υπογράφουν διαδικτυακή έκκληση για νέο δημοψήφισμα, με στόχο την ακύρωση της απόφασης για Brexit. Από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν άφησε περιθώρια για παρόμοιες σκέψεις. «Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία για το αποτέλεσμα (του δημοψηφίσματος). Είμαι σαφής και η κυβέρνηση συμφώνησε σήμερα το πρωί ότι η απόφαση (του βρετανικού λαού) πρέπει να γίνει αποδεκτή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Προσέθεσε δε ότι το πότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την αποδέσμευση από την Ε.Ε. «αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα και είναι η Βρετανία, και μόνο η Βρετανία, εκείνη που θα λάβει τη σχετική απόφαση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή