Αβέβαιο πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία

Αβέβαιο πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Σενάριο 20ής Δεκεμβρίου 2015 εκτυλίσσεται από το βράδυ της Κυριακής στην Ισπανία, καθώς το αποτέλεσμα των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών δεν οδηγεί σε ξεκάθαρες πλειοψηφίες. Ο μοναδικός νικητής της αναμέτρησης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, απηύθυνε χθες στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις έκκληση για ευελιξία, προκειμένου να αποφευχθεί η «γκροτέσκα προοπτική» μιας τρίτης αναμέτρησης.

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι απέσπασε 137 έδρες, αποτέλεσμα που συνιστά μεν άνοδο 14 εδρών σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να απέχει δραματικά από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 176 εδρών. Δεύτερο, παρά τις προβλέψεις περί πανωλεθρίας, κατετάγη το σοσιαλιστικό PSOE του Πέδρο Σάντσες, συρρικνώνοντας κατά 5 έδρες την κοινοβουλευτική του δύναμη, στις 85 έδρες, και καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

Ακόμη χειρότερη ήταν η 26η Ιουνίου για τον συνασπισμό Unidos Podemos, που προέκυψε από τη συνεργασία της Ηνωμένης Αριστεράς με το κόμμα Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Το Unidos Podemos αύξησε την κοινοβουλευτική του δύναμη κατά 2 μόλις έδρες (από 69 σε 71) και είδε τις φιλοδοξίες του για ηγετικό ρόλο στο στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς να συντρίβονται. Οι δε Ciudadanos, το φιλελεύθερο κόμμα του Αλμπέρ Ριβέρα, έχασε 8 έδρες και καθηλώθηκε στις 32.

«Τείνουμε χείρα φιλίας», είπε χθες ο Μαριάνο Ραχόι, απευθυνόμενος στους Σοσιαλιστές και στους Ciudadanos, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας στήριξης με επικεφαλής τον ίδιο. Σε μια αισθητή αλλαγή τόνου, ωστόσο, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, όταν ο Ραχόι δεν είχε καν παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ελλείψει στήριξης, χθες επέμεινε ότι θα βρεθεί λύση, έστω και ασταθής.

«Υποστηρίζω μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, με σταθερό πρόγραμμα, αλλά, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να κυβερνήσουμε ημέρα με την ημέρα» είπε ο Ραχόι. Τόσο η εκτελεστική γραμματεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που συνήλθε χθες για να αξιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, όσο και ο επικεφαλής των Ciudadanos απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν, έστω και διά της αποχής, κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι.

«Δεν θα στηρίξουμε καμία κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Δεν υπάρχει ούτε ένας ψηφοφόρος που να μην γνωρίζει ότι οι Ciudadanos δεν θα στηρίξουν και δεν θα συγκυβερνήσουν ως εξαρτήματα της διαφθοράς», είπε ο Ριβέρα, ο οποίος στο παρελθόν έχει θέσει ως όρο για συγκυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα την αποχώρηση του Ραχόι. Ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο, ο συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Ciudadanos θα χρειαζόταν τη στήριξη του μετριοπαθούς βασκικού PNV, καθώς και τουλάχιστον ενός βουλευτή από τα Κανάρια Νησιά, ο οποίος στην απερχόμενη Βουλή είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Σοσιαλιστή Σάντσες.

Στο σκηνικό αυτό, οι εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις προς τους Σοσιαλιστές, προκειμένου να στηρίξουν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, αναμένεται να ενταθούν. «Ελπίζουμε ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σύντομα σε σχηματισμό κυβέρνησης και ότι η πορεία της Ισπανίας προς τις μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας θα συνεχιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή