Σε πλήρη εξέλιξη η καταιγίδα του Brexit

Σε πλήρη εξέλιξη η καταιγίδα του Brexit

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη στερλίνα να χάνει διαρκώς έδαφος, τις διεθνείς αγορές να κλυδωνίζονται, τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας να αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα κρίση ηγεσίας, τη Σκωτία να κινείται προς την ανεξαρτησία και τις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης εντελώς αβέβαιες, η «τέλεια καταιγίδα» που πυροδότησε η ετυμηγορία του βρετανικού λαού υπέρ του Brexit βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε, χθες το βράδυ, στο Βερολίνο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι για την «επόμενη μέρα» του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να δοθεί «μια νέα ώθηση» για την ενίσχυση της Ε.Ε., ενώ απέκλεισαν το ενδεχόμενο άτυπων συνομιλιών με τους Βρετανούς προτού η κυβέρνησή τους ενεργοποιήσει επισήμως το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που προβλέπει τα της αποχώρησης ενός κράτους-μέλους.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν αυτή η διαδικασία, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα». Ούτε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ούτε ο πιθανότερος διάδοχός του και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, επείγονται να κινήσουν τη διαδικασία του «διαζυγίου».

Επίσπευση διαδοχής

Χθες, η Αγκελα Μέρκελ επέδειξε κατανόηση στην ανάγκη της Βρετανίας «να έχει στη διάθεσή της κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα», προτού ενεργοποιήσει τη διαδικασία της αποχώρησης. Από την πλευρά του, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας επισπεύδει την επιλογή διαδόχου του Κάμερον, με πιθανότατη ημερομηνία τη 2α Σεπτεμβρίου, ενώ η αρχική πρόβλεψη τοποθετούσε τη σχετική διαδικασία στον Οκτώβριο.

Στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων, ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι η έξοδος από την Ε.Ε. δεν πρέπει να οδηγήσει σε απομόνωση της χώρας του από την Ευρώπη και τον κόσμο και κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για τις επαπειλούμενες επιπτώσεις του Brexit στις ευρωατλαντικές σχέσεις υπογραμμίζουν οι χθεσινές, διαδοχικές επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι σε Βρυξέλλες και Λονδίνο. Επειτα από συνάντησή του με την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, ο κ. Κέρι δήλωσε ότι είναι σημαντικό «κανένας να μη χάσει την ψυχραιμία του» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και των «27» για τους όρους του Brexit, υποδηλώνοντας την αντίθεση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενες τιμωρητικές αντιδράσεις έναντι των Βρετανών, κάτι που θα προκαλούσε ρωγμές στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του Λευκού Οίκου μέσω του εκπροσώπου του, Ερικ Σουλτς, ο οποίος δήλωσε: «Αυτό που προσδοκούμε είναι μια συντεταγμένη διαδικασία… ένας οδικός χάρτης συνεργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.».

Πιέσεις στον Κόρμπιν

Την πολιτική αβεβαιότητα στη Βρετανία επιτείνει η ανταρσία περισσότερων των 20 στενών συνεργατών του Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος. Οι εν λόγω «αντάρτες» παραιτήθηκαν από τα αξιώματά τους και ζητούν αλλαγή ηγεσίας, καταλογίζοντας στον Κόρμπιν ότι δεν έδωσε, παρά μόνο με μισή καρδιά τη μάχη εναντίον του Brexit και ότι είναι ανίκανος να οδηγήσει τους Εργατικούς σε νίκη στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή