Πιέσεις για τον χρόνο εκκίνησης του Brexit

Πιέσεις για τον χρόνο εκκίνησης του Brexit

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. άσκησαν, με δηλώσεις τους, Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, κατά την προσέλευσή τους στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράσεις για την προστασία των συνόρων, για την αύξηση των επενδύσεων, να στραφούμε προς τη νεολαία και να εμβαθύνουμε την ευρωζώνη εναρμονίζοντας τις πολιτικές μας σε φορολογικό και κοινωνικό επίπεδο», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας:

«Είναι μια ιστορική στιγμή αν και επώδυνη γιατί ένα κράτος-μέλος της ΕΕ αποφάσισε να φύγει. Η ιστορία συνεχίζεται για την Ευρώπη».

Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εκτιμώντας παράλληλα ότι το Brexit είναι επικίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ε.Ε.

Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει τους όρους μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον αποχωρήσει από αυτήν, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική προς τον Νάιτζελ Φάρατζ.

«Ο Φάρατζ ζει στον δικό του κόσμο. Νομίζει ότι η Βρετανία είναι ακόμη μια παγκόσμια αυτοκρατορία και ότι μπορεί να υπαγορεύει τα πάντα, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί αυτό», τόνισε, μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση RTL.

Πιο ήπιους τόνους φαίνεται πως κρατά η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας ότι ούτε άτυπες ούτε επίσημες διαβουλεύσεις πρόκειται να υπάρξουν πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης από την Ε.Ε.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και πρέπει να χτίσουμε μια στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εταίρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ζήτησε μια «εποικοδομητική συζήτηση» για την αποχώρηση. «Θα εξηγήσω ότι η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή