Θετικό κλίμα υπέρ Σκωτίας στην Ε.Ε.

Θετικό κλίμα υπέρ Σκωτίας στην Ε.Ε.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Ενθαρρυντικές» χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον τις συνομιλίες που είχε χθες στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την παραμονή της Σκωτίας στην Ε.Ε., παρά την ψήφο υπέρ του Brexit. Η Στέρτζον δήλωσε ότι το κλίμα υπέρ της Σκωτίας ήταν πολύ διαφορετικό από την ψυχρότητα που είχαν αντιμετωπίσει οι υπέρμαχοι της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας τις παραμονές του δημοψηφίσματος του 2014.

H Στέρτζον συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ, αντιθέτως, κλειστή βρήκε την πόρτα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρώτη την Ισπανία, χαρακτήρισαν τις συναντήσεις της Σκωτσέζας πρωθυπουργού με τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. πρόκληση. «Αν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα φύγει ολόκληρη», δήλωσε ο πιεζόμενος από τον καταλανικό εθνικισμό Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι. Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ προσέθεσε ότι «λύσεις που μπορεί να αφορούν τη Σκωτία» μπορεί να εξεταστούν «μόνο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι με μέρη αυτού».

«Η Σκωτία έχει κερδίσει το δικαίωμα να απευθύνεται στις Βρυξέλλες και θα ακούσω με προσοχή τι έχει να μου πει η πρωθυπουργός», είχε τονίσει νωρίτερα ο Γιούνκερ. Οι 5,5 εκατομμύρια Σκωτσέζοι ψήφισαν με αναλογία 2 προς 1 να παραμείνουν στην Ε.Ε. Παρατηρητές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η υποδοχή της Στέρτζον ήταν μια απόπειρα της Κομισιόν να εντείνει τις πιέσεις προς το Λονδίνο, απειλώντας ακόμη και με διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να υποχρεωθεί η βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, ξεκινώντας την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν βιάζεται, δεδομένου ότι η ενεργοποίηση αυτή αφήνει περιθώριο διαπραγματεύσεων δύο ετών, μετά το πέρας των οποίων, αν δεν υπάρχει συμφωνία, η Βρετανία θα υποχρεωθεί να φύγει με τους όρους της Ε.Ε. Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες η βρετανική κυβέρνηση έχει άλλα πιο επείγοντα προβλήματα, όπως το να αλλάξει τον επικεφαλής της…αντιπολίτευσης.

«Για όνομα του Θεού, άνθρωπε, φύγε!» είπε χθες ο Ντέιβιντ Κάμερον στον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το Brexit, προτρέποντάς τον να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Ο Κόρμπιν, που εξελέγη μόλις πέρυσι και συνεχίζει να στηρίζεται από τη βάση του κόμματος, δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί, όπως δήλωσε χθες ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του, ο Τομ Ουότσον. «To συμπέρασμά μου είναι ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του», είπε ο Ουότσον. «Φαίνεται ότι το Εργατικό Κόμμα οδεύει σε κάποιου είδους συγκρουσιακές εκλογές. Εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος», προσέθεσε.

Μετά την πρόταση μομφής κατά του Κόρμπιν, που υπερψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών των Εργατικών την Τρίτη, το κόμμα κινδυνεύει να εκδιωχθεί από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σκωτσέζικο Λαϊκό Κόμμα υποστήριξε χθες ότι ο επικεφαλής της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας έχει 14 ψήφους περισσότερες από τον Κόρμπιν, άρα δικαιούται να αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στους κόλπους των Συντηρητικών, ο πρώτος που ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για την διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον, ο υπουργός Εργασίας Ντέιβιντ Κραμπ, χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» των διαπραγματεύσεων για το Brexit τη μετανάστευση. «Ο βρετανικός λαός θέλει να ελέγχει τη μετανάστευση», είπε ο Κραμπ. «Για εμάς, αυτή είναι μια “κόκκινη γραμμή”». Χθες, πάντως, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιοχάνις είπε ότι έλαβε «διαβεβαιώσεις από τον Ντέιβιντ Κάμερον, εν ονόματι της Βρετανίας, ότι οι Ρουμάνοι θα μπορέσουν να παραμείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται στη Βρετανία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή