Η Τερέζα Μέι, επικρατέστερη υποψήφια

Η Τερέζα Μέι, επικρατέστερη υποψήφια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη δημοφιλή, τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones», γεμάτη ίντριγκες, προδοσίες και ανατροπές, που είναι εμπνευσμένη από τη μεσαιωνική Αγγλία, παραλληλίζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τον αγώνα για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του αμέσως μετά την οριστικοποίηση της νίκης του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και ο διάδοχός του προβλέπεται να εκλεγεί από τη βάση του κόμματος μέχρι το αργότερο την 9η Σεπτεμβρίου. Μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να μην είναι υποψήφιος, οι βασικοί διεκδικητές είναι η Τερέζα Μέι και ο Μάικλ Γκόουβ.

Κόρη εφημέριου του Ιστμπουρν της Νότιας Αγγλίας και απόφοιτος δημοσίου σχολείου, η Μέι υπερηφανεύεται για την ταπεινή καταγωγή της, που τη διακρίνει από τους «γαλαζοαίματους» Κάμερον και Τζόνσον. Τοποθετημένη στη δεξιά ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών περιγράφεται συχνά από τον βρετανικό Τύπο ως η «νέα Μάργκαρετ Θάτσερ». Οι σκληρές θέσεις της στο μεταναστευτικό και το γεγονός ότι, παρά την τοποθέτησή της την τελευταία στιγμή υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν έκανε δυναμική καμπάνια εναντίον του Brexit, της επιτρέπουν να εμφανίζεται ως εγγύηση για την αποκατάσταση της ενότητας των Συντηρητικών, που διχάστηκαν με το δημοψήφισμα.

Το προφίλ του Μάικλ Γκόουβ

Απέναντί της, ο 48χρονος διοπτροφόρος Μάικλ Γκόουβ έχει το προφίλ του διανοούμενου και του ανθρώπου του παρασκηνίου, και όχι εκείνο του ηγέτη που μπορεί να ηλεκτρίσει τη λαϊκή βάση. Επιπλέον, ο Γκόουβ φέρει το στίγμα της διπλής προδοσίας – πρώτα του Κάμερον, με τον οποίο υπήρξε στενός φίλος μέχρι το διαζύγιο του δημοψηφίσματος, και ύστερα του Τζόνσον, την υποψηφιότητα του οποίου είχε αρχικά υποστηρίξει, για να τον «αδειάσει» τελικά χθες.

Την πεντάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν ο υπουργός Εργασίας Στίβεν Κραμπ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και άλλοι δύο εκπρόσωποι του στρατοπέδου του Brexit: ο πρώην υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ και η υπουργός Ενέργειας Αντζελα Λίντσομ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή