Εκκληση Χέλμουτ Κολ προς Ε.Ε. για ηρεμία

Εκκληση Χέλμουτ Κολ προς Ε.Ε. για ηρεμία

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, σε συνέντευξή του στη μαζικής κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Bild ζήτησε από την Ε.Ε. να μην πιέζει τη Βρετανία. Ο 86χρονος Κολ, του οποίου ο ρόλος στη δημιουργία του κοινού νομίσματος ήταν καθοριστικός, υποστήριξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό στις εθνικές και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Στη συνέντευξη, που τιτλοφορείται «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα διάλειμμα για να πάρει ανάσα», ο Κολ υποστηρίζει ότι θα ήταν «γιγάντιο σφάλμα» να κόψει η Ε.Ε. τις γέφυρες με τη Βρετανία. «Ο πρώην καγκελάριος έκανε έκκληση για ηρεμία και προειδοποίησε να μην υπάρξει αδικαιολόγητη σκληρότητα και βιασύνη. Το σημαντικότερο είναι να αποφασίσει η ίδια η χώρα τι πραγματικά θέλει», φέρεται να δήλωσε ο Κολ.

Την επαύριο του Brexit, υπήρξαν σκέψεις τιμωρητικής στάσης της Ε.Ε. απέναντι στη Βρετανία, προκειμένου να μην ακολουθήσουν και άλλες χώρες την ίδια πορεία, ενισχύοντας τις διαλυτικές τάσεις στους κόλπους της Ε.Ε. Ο Κολ αναγνώρισε τις τάσεις αυτές, σημειώνοντας ότι το Brexit δεν είναι καθαρά βρετανικό φαινόμενο αλλά ένδειξη της γενικότερης «ανησυχίας» μεταξύ των Ευρωπαίων. Ο πρώην καγκελάριος είπε ότι προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει δύο βήματα εμπρός, πρέπει πρώτα να κάνει ένα βήμα πίσω. Ως καγκελάριος της Γερμανίας από το 1982 ώς το 1998, ο Κολ, γνωστός και ως «ο καγκελάριος της γερμανικής ενοποίησης», συνέβαλε τα μάλα στη διαμόρφωση της Ε.Ε. στη σημερινή της μορφή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή