Ο Πούτιν παραμένει ακόμη στο πλευρό του Ασαντ

Ο Πούτιν παραμένει ακόμη στο πλευρό του Ασαντ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία εμφανίζεται πρόθυμη να αποδεχθεί η Μόσχα, εφόσον η ανάδειξη νέου ηγέτη στη Συρία δεν θα σημάνει την κατάρρευση της κυβέρνησης της Δαμασκού, σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου.

Η μετάβαση εξουσίας στη Συρία, όμως, μπορεί να απαιτήσει πολλά χρόνια, ενώ στο μεταξύ η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ασαντ, αδιαφορώντας για τις διεθνείς πιέσεις με στόχο την απομάκρυνσή του.

Δύο προϋποθέσεις

Η στήριξη αυτή, από τη μεριά της, αναμένεται να περιπλέξει περαιτέρω τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που βρίσκονται σε νεκρό σημείο, αλλά και να οξύνουν τις σχέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον. «Η Ρωσία δεν πρόκειται να αποχωρισθεί τον Ασαντ, εφόσον εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, μέχρι οι Ρώσοι να βεβαιωθούν ότι δεν θα αντικατασταθεί από ισλαμιστή και δεύτερον, να έχουν εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη δική τους παρουσία στη Συρία», λέει ο πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρωσία, σερ Τόνι Μπρέντον.

Η Μόσχα, όμως, έχει δώσει σαφή σημάδια ότι η στήριξή της στο καθεστώς Ασαντ έχει όρια. Ρώσοι διπλωμάτες έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι αν και στηρίζουν το συριακό καθεστώς, η στήριξη αυτή δεν αφορά το πρόσωπο του Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη μεριά του, έχει δηλώσει ότι θα άξιζε να συζητηθεί η ένταξη μελών της συριακής αντιπολίτευσης στις δομές της κυβέρνησης της Δαμασκού.

Παρότι, όμως, η Δύση αντιμετωπίζει τις δηλώσεις αυτές ως ενθαρρυντικά σημάδια, πηγές του Κρεμλίνου προειδοποιούν ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον Σύρο πρόεδρο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, που εκφράζουν παραδοσιακά τη γραμμή του Κρεμλίνου, αναφέρουν ότι η Μόσχα ενισχύει τη στήριξή της προς τη Δαμασκό, αποκρούοντας κάθε αμερικανική προσπάθεια συζήτησης για το μέλλον της Συρίας μετά τον Ασαντ.

Πρόσφατο ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής εκπομπής Βέστι Νεντέλι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού στη Δαμασκό στις αρχές του μήνα αποτελούσε σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Ουάσιγκτον, ώστε αυτή να διακόψει τις πιέσεις με στόχο την ανατροπή του Ασαντ.

Ο επικεφαλής του προσκείμενου στο ρωσικό ΥΠΕΞ ινστιτούτου Russian International Affairs Council, Αντρέι Κορτούνοφ, λέει ότι αν και ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν απολαμβάνει ιδιαίτερης στήριξης μεταξύ των ρωσικών διπλωματικών κύκλων, η Μόσχα συνεχίζει να τον στηρίζει, θεωρώντας ότι η επιβίωση του καθεστώτος Ασαντ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για διατήρηση της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή