Πρόταση παραπομπής της Κριστίν Λαγκάρντ σε δίκη

Πρόταση παραπομπής της Κριστίν Λαγκάρντ σε δίκη

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η Εισαγγελία του Παρισιού εισηγήθηκε χθες την παραπομπή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δίκη για την υπόθεση της γιγάντιας αποζημίωσης που κατέβαλε το γαλλικό δημόσιο στον μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί, την περίοδο που η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών. Η τελική απόφαση για την παραπομπή ή μη της Λαγκάρντ θα ληφθεί στις 22 Ιουλίου.

Το 2008, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί, η Λαγκάρντ έδωσε το πράσινο φως ώστε η διαμάχη ανάμεσα στον επιχειρηματία Ταπί και στο γαλλικό δημόσιο να φύγει από τα τακτικά δικαστήρια και να επιλυθεί στη διαιτησία. Ηταν μια χρυσοφόρος απόφαση για τον Ταπί, στον οποίο η διαιτησία επιδίκασε 404 εκατ. ευρώ. Αργότερα, δικαστήριο έκρινε ότι είχε συντελεστεί απάτη, καθώς ένας από τους διαιτητές είχε σχέσεις με τον Ταπί, ενώ πιο πρόσφατα, άλλο δικαστήριο υποχρέωσε τον Ταπί να επιστρέψει όλο το ποσό. Το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τη Λαγκάρντ άνοιξε το 2014 και η κατηγορία για την οποία ερευνάται είναι η αμέλεια. Η 60χρονη, που την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά τη δεύτερη θητεία της στα ηνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει υποστηρίξει πως δεν φέρει καμία ευθύνη και ότι η απόφαση για παραπομπή της υπόθεσης Ταπί στη διαιτησία ελήφθη από τον τότε πρόεδρο Σαρκοζί.

Αν το δικαστήριο αποφασίσει στις 22 Ιουλίου ότι η Λαγκάρντ πρέπει να δικαστεί, η πρώην υπουργός θα παρουσιαστεί στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, το αρμόδιο όργανο για τα αδικήματα που διαπράττουν αξιωματούχοι στη διάρκεια της θητείας τους. Η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση έως 12 μήνες και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή