Νέοι κανόνες για τις πορείες

Νέοι κανόνες για τις πορείες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαλάρωση του κανονισμού για τις πορείες διαμαρτυρίας που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του Ρεπουμπλικανικού Εθνικού Συνεδρίου (RNC) στο Κλίβελαντ του Οχάιο και ο περιορισμός της ζώνης όπου θα διεξαχθούν οι διαδικασίες του συνεδρίου αποτελούν «σημαντική νίκη» για την ελευθερία του λόγου, ανέφερε την Τετάρτη οργάνωση για τα ατομικά δικαιώματα. Την περασμένη εβδομάδα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής χαρακτήρισε αντισυνταγματικούς τους κανονισμούς που θέσπισε η πόλη με αφορμή το επικείμενο συνέδριο, καλώντας τους νομικούς εκπροσώπους της να διαπραγματευτούν νέους κανόνες με την Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) του Οχάιο. Η ACLU είχε προηγουμένως μηνύσει τους θεσμικούς φορείς της πόλης εκ μέρους δύο οργανώσεων που απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους για διεξαγωγή συγκεντρώσεων την πρώτη μέρα του συνεδρίου και μιας οργάνωσης για την υπεράσπιση των αστέγων.

Συγκεκριμένα, η Ενωση εκπροσωπεί τους «Πολίτες για τον Τραμπ», οργάνωση που έχει προγραμματίσει συγκέντρωση υποστήριξης για τον επερχόμενο υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, την οργάνωση Organize Ohio, η οποία προγραμματίζει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τις οικονομικές ανισότητες στις ΗΠΑ, και τη Βορειοανατολική Συμμαχία του Οχάιο για τους Αστέγους. Η τελευταία στράφηκε στην ACLU λόγω της ύπαρξης μιας λίστας στους αρχικούς κανονισμούς, στην οποία περιλαμβάνονταν όσα αντικείμενα θα απαγορεύεται να φέρει κάποιος στη ζώνη του συνεδρίου. Σε αυτήν περιλαμβάνονταν αντικείμενα ζωτικά για τις ζωές των αστέγων, όπως υπνόσακοι, σακίδια και μπουκάλια. Σύμφωνα με τη μήνυση της ACLU περίπου 100 άστεγοι διαμένουν στη ζώνη αυτή, συμπεριλαμβανομένης και μιας μικρής κοινότητας.

Οι τροποποιημένοι κανόνες που προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις, επεκτείνουν την καθορισμένη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι πορείες διαμαρτυρίας, μειώνουν στο μισό τη ζώνη του συνεδρίου και επιτρέπουν στους πολίτες που κατοικούν μέσα σε αυτή να φέρουν τα αντικείμενα που προηγουμένως ο κανονισμός απαγόρευε. Η ACLU ανέφερε σε δήλωσή της ότι οι νέοι κανόνες δεν αφήνουν το RNC του 2016 να σημαδευτεί από «μια μη αναγκαία σύγκρουση μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας», ενώ η γενική διευθύντρια της οργάνωσης, Χριστίνα Λινκ, τόνισε ότι «οι νέοι κανονισμοί διασφαλίζουν τις ουσιώδεις ευκαιρίες των πολιτών να εκφραστούν αναφορικά με τα σημαντικότερα εθνικά θέματα». Βάσει των νέων κανονισμών, οι οργανώσεις μπορούν να επεκτείνουν τις πορείες τους κατά πέντε οικοδομικά τετράγωνα και να τις πραγματοποιήσουν σε χρονικό περιθώριο αρκετά μεγαλύτερο. Επίσης, όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να βγάζει λόγους οπουδήποτε και όχι μόνο στη «ζώνη ελεύθερου λόγου» που είχε αρχικά οριστεί. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι παρέμειναν απογοητευμένοι, όπως ο τοπικός οργανωτής των «Πολιτών του Τραμπ», Ραλφ Κινγκ, ο οποίος δήλωσε ότι παρότι το Κλίβελαντ δέχθηκε να παραχωρήσει χώρο, τώρα απαιτεί νέα αίτηση για τη διεξαγωγή της», συμπληρώνοντας ότι «κάνουν ό,τι μπορούν για να μη διεξαχθεί η συγκέντρωση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή