Στις ΗΠΑ τρέμουν τις επιπτώσεις

Στις ΗΠΑ τρέμουν τις επιπτώσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αμερικανική κυβέρνηση, φοβούμενη τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να διαχειρισθεί τις επιπτώσεις της κρίσης. Η επιθυμία της είναι μία ομαλή μετάβαση στη νέα σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. με τις μικρότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις. Για τις ΗΠΑ, αυτό σημαίνει μια εταιρική σχέση η οποία θα διαφυλάσσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως επιμένει στην ανάγκη προώθησης της διατλαντικής συμφωνίας TTIP για το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι άμεσες συνέπειες του δημοψηφίσματος θα είναι η μεγάλη πτώση της στερλίνας. Οπως εκτιμά στην «Κ» ο Ντέσμοντ Λάκμαν, επικεφαλής ερευνητής στο American Enterprise Institute, «η Βρετανία θα έχει δυσκολία να χρηματοδοτήσει το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της και μάλιστα σε ένα περιβάλλον στο οποίο η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θέλουν να διατηρήσουν φθηνά τα νομίσματά τους».

Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι κυρίως πολιτικός και αυτός είναι που επηρεάζει περισσότερο, αν και έμμεσα, τις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό πως στο συνέδριο του Capital Link την περασμένη εβδομάδα, κάποιοι από τους μεγαλύτερους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες εκτίμησαν πως ο κίνδυνος είναι κυρίως πολιτικός. Ενας τρόπος με τον οποίο η ψήφος του Brexit θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές είναι «μέσω των επιπτώσεων που θα έχει στο λαϊκιστικό ρεύμα που είναι τόσο φανερό σε όλη την Ευρώπη» τονίζει ο κ. Λάκμαν και εκτιμά πως «θα πρέπει πλέον να περιμένουμε αιτήματα για δημοψηφίσματα για την Ευρώπη σε μέρη όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία».

Ενα άλλο ερώτημα είναι πως το Brexit θα επηρεάσει και τις αμερικανικές εκλογές. Οπως προειδοποιεί ο κ. Λάκμαν «και με την κρίση της Lehman, μία ευρωπαϊκή οικονομική κρίση μπορεί να προκαλέσει κύματα σοκ στις παγκόσμιες αγορές πριν από τις αμερικανικές εκλογές». Αυτό, τονίζει, είναι ακόμη πιο πιθανό σε μια συγκυρία που εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την κινεζική οικονομική ανάκαμψη, την ιαπωνική οικονομία που φαίνεται να παγιδεύεται στον στασιμοπληθωρισμό και όταν η Βραζιλία αντιμετωπίζει μια δική της πολιτική και οικονομική κρίση. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Λάκμαν εκτιμά ότι η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να συνυπολογίσουν αυτόν τον κίνδυνο στον καθορισμό της στρατηγικής τους ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε πάρει σαφή θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. από το Λονδίνο, κάτι που δεν εισακούσθηκε. Μάλιστα, πιθανώς να λειτούργησε προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς πολλοί Βρετανοί είχαν ενοχληθεί από τη δημόσια παρότρυνσή του, την οποία θεώρησαν ως εξωτερική παρέμβαση σε ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και δημοκρατικής έκφρασης του βρετανικού λαού. Σε κάθε περίπτωση, μετά το δημοψήφισμα έσπευσε να δηλώσει πως «ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε και σεβόμαστε την απόφασή του».

Την ίδια στιγμή, τόνιζε πως η «ιδιαίτερη σχέση» των ΗΠΑ με τη Βρετανία αντέχει, όπως άλλωστε και εκείνη με την Ε.Ε. «η οποία έχει κάνει τόσα πολλά για να προωθήσει τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση των δημοκρατικών αξιών και ιδεωδών στην ήπειρο και πέρα από αυτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή