Η Τουρκία προτείνει συμμαχία με Ρωσία

Η Τουρκία προτείνει συμμαχία με Ρωσία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους επιβεβαίωσε χθες η Αγκυρα, σε μια νέα ένδειξη βελτίωσης των διμερών σχέσεων, ύστερα από την απολογητική επιστολή του Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου στα συροτουρκικά σύνορα, τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει προτείνει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, διαψεύδοντας τις εικασίες που είχαν τροφοδοτηθεί από προηγούμενες δηλώσεις του.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, την Κυριακή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει: «Θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε πολεμά το Ισλαμικό Κράτος. Το κάνουμε αυτό εδώ και αρκετό καιρό και ανοίξαμε τη βάση του Ιντσιρλίκ για όσους θέλουν να μετάσχουν ενεργά μαζί μας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Γιατί να μη συνεργαστούμε και με τη Ρωσία σε αυτό το πλαίσιο;».

Η τοποθέτηση αυτή του Τσαβούσογλου -εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα του έφτασε πρόσφατα στο χείλος της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία- προκάλεσε αίσθηση σε διεθνή κλίμακα. Η στρατηγικής σημασίας βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, δυνάμεις που υποστηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στο συριακό εμφύλιο πόλεμο. Ενδεχόμενη χρησιμοποίησή της και από τη Ρωσία, τον ισχυρότερο υποστηρικτή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα της σύγκρουσης.

Θετική, παρά τον επιφυλακτικό τόνο της, ήταν η άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου. «Είναι μια σοβαρή δήλωση, που σίγουρα δεν έχει ακόμη αναλυθεί από στρατιωτικής και πολιτικής άποψης», δήλωσε ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά τον Ρώσο αξιωματούχο, η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έδειξε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για την Τουρκία και τη Ρωσία να συνεργαστούν εναντίον των τρομοκρατών.

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι προγενέστερες δηλώσεις του, όμως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε χθες να διευκρινίσει: «Είπαμε ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με όλους στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Είπαμε ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε προσεχώς με τη Ρωσία. Δεν έκανα κάποιο σχόλιο για την άφιξη ρωσικών αεροσκαφών στη βάση του Ιντσιρλίκ».

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι η κυβέρνησή του «επεκτείνει τον κύκλο της φιλίας και ενισχύει τον κύκλο της ειρήνης γύρω της, ώστε να αναβαθμίσει την αξιοπιστία της Τουρκίας». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, εξήρε τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία «αφήνει πίσω της κρίσεις στο πεδίο των διεθνών σχέσεων».

Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο υπόπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Οι συλληφθέντες ήταν υπήκοοι Κιργιζιστάν και είχαν στις αποσκευές τους στρατιωτικά ρούχα και κιάλια νυχτερινής όρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή