Μετάλλαξη του ISIS σε μία σύνθετη εκδοχή της Αλ Κάιντα

Μετάλλαξη του ISIS σε μία σύνθετη εκδοχή της Αλ Κάιντα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη ανέδειξε την κυοφορούμενη μετάλλαξη του Ισλαμικού Κράτους.

Την περασμένη εβδομάδα, ένοπλοι που καθοδηγούνταν, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, από το Ισλαμικό Κράτος προκάλεσαν λουτρό αίματος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας. Την Παρασκευή, στην Ντάκα του Μπανγκλαντές, μια εγχώρια εξτρεμιστική οργάνωση, η JMB, η οποία έχει δηλώσει αφοσίωση στο Ισλαμικό Κράτος, προκάλεσε μακελειό σε εστιατόριο της πρωτεύουσας. Σε αντίθεση με τα στερεότυπα που θέλουν τους τρομοκράτες να προέρχονται από τα πιο φτωχά στρώματα και να στρατολογούνται μέσα από θρησκευτικά σχολεία, οι δράστες αυτής της επίθεσης φαίνεται ότι είχαν αριστοκρατική καταγωγή, ανώτατη μόρφωση και αστικό τρόπο ζωής, γεγονός που τους έβγαζε έξω από το «ραντάρ» των διωκτικών αρχών. Τέλος, την Κυριακή, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πλέον πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη από το 2007. Μέχρι χθες το βράδυ, τουλάχιστον 165 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών βλέπουν τις τρεις αυτές επιθέσεις ως απόδειξη της εικασίας ότι το Ισλαμικό Κράτος, η μόνη τρομοκρατική οργάνωση που ανακήρυξε κρατική οντότητα με τα δικά της σύνορα, αρχίζει να μεταμορφώνεται σε μια μεγαλύτερη και πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή της Αλ Κάιντα, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης χωρίς κράτος, καθώς χάνει εδάφη τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Υπόγεια δίκτυα εθελοντών, που δημιουργήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Δύση πριν από δύο χρόνια, πυκνώνουν τη δράση τους σε διεθνή κλίμακα, καθώς η οργάνωση υφίσταται σοβαρά πλήγματα στα βασικά οχυρά της, με πιο πρόσφατο τον εξοστρακισμό της από τη Φαλούτζα του Ιράκ.

«Καθώς αισθάνονται αυξανόμενη πίεση, θα εντείνουν τη δράση τους στο εξωτερικό, ώστε να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία (έναντι της Αλ Κάιντα) στο πεδίο της διεθνούς τρομοκρατίας», εκτιμούσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, μιλώντας σε συζήτηση που οργάνωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σε ηχητικό μήνυμά του, που δημοσιοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου, στις 21 Μαΐου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ι.Κ., Αμπού Μουχάμαντ αλ Αντνάνι, κατέστησε σαφές ότι η οργάνωση μπορεί να επιστρέψει στις ρίζες του αντάρτικου αγώνα, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι θα εκδιωχθεί, κάποια στιγμή, από τα εδάφη του αυτοανακηρυχθέντος «χαλιφάτου» στη Συρία και το Ιράκ.

Οι αεροπορικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους μείωσαν στο μισό τα έσοδα του χαλιφάτου από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, αν και συνεχίζει να αποκομίζει περίπου 150 εκατ. δολάρια το χρόνο -ένα σημαντικό κονδύλι, που του επιτρέπει να χρηματοδοτεί τρομοκρατικές ενέργειες ανά τον κόσμο.

Ανθρώπινο δυναμικό

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ έπεσαν από 33.000, που ήταν πέρυσι τέτοιον καιρό, σε 18.000 έως 22.000 σήμερα. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι άλλοι 20.000, κατά προσέγγιση, μαχητές δραστηριοποιούνται κάτω από τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους σε Λιβύη, Αίγυπτο, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Νιγηρία και αλλού. Η σύγκριση με την Αλ Κάιντα είναι συντριπτική. Στο ζενίθ της διόγκωσής της, η οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν υπολογίζεται ότι αριθμούσε περί τους 2.000 μαχητές. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξομολογούνται ότι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν, στο τεχνολογικό επίπεδο, υψηλής κατάρτισης νεαρούς τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, που χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνικές κρυπτογράφησης στις επικοινωνίες τους.

Τρεις επιθέσεις στη Σ. Αραβία

Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν χθες στη Σαουδική Αραβία, μία έξω από τον τάφο του Μωάμεθ στη Μεδίνα, μία στο αμερικανικό προξενείο στην Τζέντα και μία έξω από τέμενος στη σιιτική πόλη Κατίφ. Το σαουδαραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια ανέφερε ότι οι εκρήξεις στη Μεδίνα κόστισαν τη ζωή σε τρεις καμικάζι και σε δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες στην Κατίφ έκαναν λόγο για έναν νεκρό – τον καμικάζι. Οι επιθέσεις μεταφέρουν και επί σαουδαραβικού εδάφους τον παροξυσμό πληγμάτων που έχουν αφαιρέσει εκατοντάδες ζωές στο Ιράκ, στην Τουρκία και στο Μπανγκλαντές τις τελευταίες ημέρες του Ραμαζανιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή