Eκλογική κούρσα στη σκιά του FBI

Eκλογική κούρσα στη σκιά του FBI

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κρίσιμο θα είναι το προσεχές δεκαπενθήμερο για την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, καθώς πλησιάζει στο τέλος η έρευνα του FBI για την υπόθεση της απόρρητης αλληλογραφίας της, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Η Κλίντον κατέθεσε το Σάββατο επί 3,5 ώρες στα κεντρικά γραφεία του FBI στην Ουάσιγκτον, ενώ η προσδοκία μεταξύ των παρατηρητών είναι ότι η υπόθεση μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση –την αθώωση ή την απαγγελία κατηγοριών– ακόμη και πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ρεπουμπλικανικού κόμματος στις 18 Ιουλίου.

«Ανυπομονούσα να το κάνω και χάρηκα που είχα την ευκαιρία να βοηθήσω την υπηρεσία να κλείσει το ζήτημα» είπε η Κλίντον στο δίκτυο NBC. Ως υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2009-2012, η Κλίντον χρησιμοποιούσε αποκλειστικά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σπιτιού της για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ερευνες έδειξαν ότι 2.079 από τα δεκάδες χιλιάδες μηνύματα της περιόδου εκείνης ήταν διαβαθμισμένα, ενώ μικρός αριθμός αυτών είχε την κορυφαία διαβάθμιση «Ακρως Απόρρητο», εκθέτοντας πιθανώς κρατικά μυστικά στα αδιάκριτα μάτια των χάκερ.

Η υπόθεση ερευνάται από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, των οποίων τις υποδείξεις δεσμεύθηκε να ακολουθήσει πλήρως η υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς. Η δέσμευση της υπουργού έχει σημασία λόγω της προϊστορίας του προκατόχου της Ερικ Χόλντερ, ο οποίος είχε υποβαθμίσει τις κατηγορίες που είχαν προταθεί εις βάρος του πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου στρατηγού Πετρέους για τη διαβίβαση απόρρητων πληροφοριών σε γυναίκα με την οποία συνδεόταν.

Η διαβεβαίωση της Λιντς σχετίζεται επίσης με τη συζήτηση που προκλήθηκε όταν αποκαλύφθηκε η συνάντησή της με τον Μπιλ Κλίντον την περασμένη εβδομάδα, μέσα στο υπουργικό αεροπλάνο, στον διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου του Φοίνιξ της Αριζόνας. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ σφυροκόπησε την Κλίντον για το ζήτημα αυτό, ισχυριζόμενος ότι η συνάντηση Λιντς-Κλίντον δεν θα θα είχε αποκαλυφθεί αν δεν την αντιλαμβανόταν τοπικός ρεπόρτερ και ότι δήθεν έγινε με πρωτοβουλία της Χίλαρι Κλίντον ώστε να διευθετηθεί η γνωστή εκκρεμότητα. Ο Μπιλ Κλίντον είχε επιλέξει τη Λιντς για προαγωγή στο δικαστικό σώμα της Νέας Υόρκης το 1999.

«Σίγουρα δεν θα το ξανάκανα» δήλωσε την Παρασκευή η Αμερικανίδα υπουργός, αναγνωρίζοντας τον παρεξηγήσιμο χαρακτήρα της συνάντησης. «Βασικά είπαμε γεια και του έδωσα συγχαρητήρια για τα εγγόνια του, όπως συμβαίνει συνήθως. Ηταν απλά μια κοινωνική συνάντηση» είπε η Λιντς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του κοινή προεκλογική εμφάνιση με την Κλίντον στην οποία αναμένεται να τονίσει το ζήτημα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της Κλίντον. Ο Ομπάμα έχει παραδώσει στην Κλίντον την πλούσια βάση δεδομένων με τα στοιχεία των υποστηρικτών του, προκειμένου να διευρύνει η Κλίντον τον κύκλο των αποδεκτών των μηνυμάτων της. O Λευκός Οίκος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Ομπάμα και η Κλίντον να μεταβούν μαζί στην εκδήλωση, στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, με το προεδρικό αεροσκάφος. Το τελευταίο κοινό τους ταξίδι με το αεροσκάφος αυτό ήταν το 2012, όταν επισκέφθηκαν τη Μιανμάρ, ενώ στο παρελθόν η Κλίντον έκανε χρήση του αεροσκάφους αυτού ως πρώτη κυρία.

Απρόβλεπτες εβδομάδες

Ο αρθρογράφος της Washington Post, Κρις Τσίλιζα περιέγραψε την υπόθεση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ως παράμετρο που μπορεί να βλάψει τη δυναμική της εκστρατείας. «Για να είμαστε σαφείς, η Κλίντον παραμένει, με μεγάλη διαφορά, η πιο πιθανή αποδέκτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών», έγραψε ο Τσίλιζα. «Αλλά η αβεβαιότητα για το πότε θα δημοσιευθεί το πόρισμα του FBI και για το τι θα γράφει καθιστά τις επόμενες δύο εβδομάδες τις πιο απρόβλεπτες και κρίσιμες των εκλογών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή