Το «αποτύπωμα» του Μπ. Σάντερς

Το «αποτύπωμα» του Μπ. Σάντερς

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «πολιτική επανάσταση» του Μπέρνι Σάντερς έχει αφήσει το αποτύπωμά της στις διεργασίες που προηγούνται του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, με το κόμμα να καταρτίζει την πιο προοδευτική πολιτική πλατφόρμα των τελευταίων δεκαετιών. Εν τω μεταξύ, τα κάμπινγκ σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων από τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, στη Φιλαδέλφεια, παρουσιάζουν ασφυκτική πληρότητα για την περίοδο γύρω από τις 25 Ιουλίου, καθώς οι υποστηρικτές του Σάντερς σκοπεύουν να μεταφέρουν το μήνυμά τους στο κόμμα με μεγάλες διαδηλώσεις γύρω από το συνεδριακό κέντρο.

Η διαδικασία των προκριματικών εκλογών έληξε, με τη Χίλαρι Κλίντον να επικρατεί τόσο σε αριθμό ψήφων όσο και σε αριθμό εκλεκτόρων απέναντι στον γερουσιαστή από το Βερμόντ. Η Κλίντον όμως δεν έφθασε τον μαγικό αριθμό των 2.383 εκλεκτόρων που απαιτούνται για το χρίσμα, σταματώντας στους 2.220 και αφήνοντας το τελικό αποτέλεσμα στα χέρια των λεγόμενων «υπερ-εκλεκτόρων», των κομματικών στελεχών που πηγαίνουν αυτομάτως στο συνέδριο, χωρίς να έχουν εκλεγεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών αυτών υποστηρίζει την Κλίντον και για τον λόγο αυτό, η εκλογή της στα τέλη Ιουλίου θεωρείται ουσιαστικά δεδομένη.

Η πίεση από τα αριστερά, που άσκησε ο Μπέρνι Σάντερς σε όλη την εκστρατεία, έχει οδηγήσει σε ρητορική μετατόπιση τόσο της Κλίντον όσο και ολόκληρου του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως φάνηκε από το προσχέδιο του κομματικού προγράμματος, που δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Ιουλίου (τόσο το γεγονός ότι το κείμενο δημοσιεύθηκε πολύ νωρίτερα από το συνέδριο, όσο και το ότι η συνεδρίαση της κατάρτισής του μεταδόθηκε στο Ιντερνετ, είναι επίσης πρωτοφανή).

«Ως Δημοκρατικοί πιστεύουμε ότι η υγεία είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο και ότι το σύστημα υγείας θα πρέπει να βάζει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη», αναφέρει το συμφωνημένο κείμενο που θα εγκριθεί επισήμως στη Φιλαδέλφεια. «Το κείμενο ωθεί την Κλίντον προς την ιδέα του Μπέρνι Σάντερς ότι το κράτος πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο από τις ασφαλιστικές εταιρείες στην υγειονομική κάλυψη», σημείωσε το περιοδικό Forbes.

Στο πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνεται το αίτημα για κατώτατο ωρομίσθιο 15 δολ. (η Κλίντον μεχρι πρόσφατα ζητούσε 12 δολ.), για κατάργηση της θανατικής ποινής, για ρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος με διαχωρισμό των επενδυτικών από τις εμπορικές τράπεζες και για την κατοχύρωση της δυνατότητας των πολιτών να επιλέγουν δημόσιο αντί ιδιωτικού συστήματος υγείας. Το πρόγραμμα ζητεί επίσης επαναδιαπραγμάτευση κάποιων εμπορικών συμφωνιών, απογοητεύοντας τους συμμάχους του Σάντερς, που ζητούσαν κατάργησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή