Στις κάλπες οι Ούγγροι για το προσφυγικό

Στις κάλπες οι Ούγγροι για το προσφυγικό

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. «Θέλετε να δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση εντολή για την εγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς τη συγκατάθεση της Βουλής;». Αυτό είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν στις 2 Οκτωβρίου οι Ούγγροι ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα με το οποίο ο Βίκτορ Ορμπαν προσπαθεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση απέναντι στις Βρυξέλλες και να κατοχυρωθεί στις συνειδήσεις των Ούγγρων ως «προστάτης του έθνους» απέναντι στην «απειλή» που δέχεται από μια χούφτα κατατρεγμένους.

Η κυβέρνηση Ορμπαν δεν αποδέχεται τους 2.300 πρόσφυγες που αναλογούν στη χώρα με βάση το σχέδιο Γιούνκερ για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Οπως και η Σλοβακία, η Ουγγαρία έχει προσφύγει κατά του μέτρου των ποσοστώσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Η Ε.Ε. δεν πρέπει να λαμβάνει πίσω από τις πλάτες των πολιτών, ενάντια στη θέλησή τους, αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή τους και τη ζωή των προσεχών γενεών», είπε ο Ούγγρος πρόεδρος.

«Το ερώτημα έχει τεθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να ζητεί την άποψη των πολιτών για μια κυβερνητική πολιτική που ήδη εφαρμόζεται», σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. «Ως εκ τούτου δεν περιμένω από το δημοψήφισμα καμία αλλαγή στην υπάρχουσα κατάσταση».

Οι Βρυξέλλες έδωσαν τη δυνατότητα στις χώρες που δεν θέλουν να συμβάλλουν στα κοινά βάρη, να καταβάλουν 250.000 ευρώ στα κοινοτικά ταμεία για κάθε πρόσφυγα που δεν θα υποδέχονται. Η ποινή αυτή δεν έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής, ενώ συνολικά το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προχωράει πολύ αργά.

«Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Βίκτορ Ορμπαν για το γεγονός ότι έθεσε ξανά επί τάπητος το θέμα των προσφύγων, που σχεδόν είχε ξεχαστεί με το Brexit, τις επιθέσεις στην Τουρκία και με την επανάληψη του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών εδώ στην Αυστρία», σχολίασε ο Κιμ Σονγκ Χόανγκ στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. «Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ξανά αυξητική τάση στον αριθμό προσφύγων στον βαλκανικό διάδρομο. Και στην Ιταλία, το πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισε με 70.930 αφίξεις, οριακά λιγότερες από τη χρονιά-ρεκόρ 2015».

Μέχρι στιγμής, φέτος, έχουν καταγραφεί από τις ουγγρικές αρχές 17.351 διασχίσεις των συνόρων, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν περάσει από την Ουγγαρία 391.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στα τέλη του περυσινού καλοκαιριού, η Βουδαπέστη κατασκεύασε φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ αργότερα ψήφισε νόμο με τον οποίο απελαύνονται όσοι περάσουν παράνομα τα σύνορα ή επιχειρήσουν να ανοίξουν τρύπα στον φράχτη – εφόσον υπάρχουν μάρτυρες. Σύμφωνα με το ουγγρικό υπουργείο Εσωτερικών, έχουν διαταχθεί 4.942 απελάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά οι περισσότερες δεν γίνονται γιατί οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν έχουν χαρτιά και η Σερβία και η Κροατία δεν τους δέχονται.

Χθες, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε νέα μέτρα, με βάση τα οποία όσοι συλλαμβάνονται σε μια ζώνη οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορα, ακόμη και χωρίς να υπάρχουν μάρτυρες της εισόδου τους στη χώρα, θα μεταφέρονται σε «ζώνες τράνζιτ», στα ουγγρικά σύνορα, αλλά δεν θα τα διασχίζουν, ώστε να τηρηθεί το γράμμα του νόμου που απαγορεύει τις απελάσεις ανθρώπων που ζητούν διεθνή προστασία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή