Το FBI δεν προτείνει κατηγορίες εις βάρος της Χ. Κλίντον

Το FBI δεν προτείνει κατηγορίες εις βάρος της Χ. Κλίντον

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το FBI πρότεινε χθες να μην απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον της Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση του προσωπικού της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσο ήταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρόλο που υπήρξε «εξαιρετικά απρόσεκτη» στον χειρισμό ευαίσθητων και άκρως απόρρητων στοιχείων. Μετά την άρση της αβεβαιότητας που συνιστούσαν οι έρευνες αυτές, η Κλίντον οδεύει χωρίς εμπόδια προς την ανάληψη του χρίσματος στο συνέδριο που ξεκινάει στις 25 Ιουλίου.

«Αν και υπάρχουν ενδείξεις πιθανών παραβιάσεων στον χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών, η άποψή μας είναι πως ουδείς λογικός εισαγγελέας θα άνοιγε μια τέτοια υπόθεση», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. «Αν και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τον τελικό λόγο σε θέματα σαν κι αυτό, εκφράζουμε τη γνώμη ότι δεν πρέπει να ασκηθούν κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση», κατέληξε. Αμεση ήταν η αντίδραση του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της Κλίντον, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για «στημένο σύστημα».

Σύμφωνα με τον Κόμεϊ, από τα 30.000 emails τα 110 περιείχαν απόρρητες πληροφορίες την εποχή που εστάλησαν ή παρελήφθησαν. Η πολύμηνη έρευνα του FBI απεφάνθη ότι συνολικά το σύστημα ασφάλειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι πλημμελές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχουν αποδείξεις για εσκεμμένη παραβίαση νόμων από την Κλίντον ή τους συνεργάτες της. Υπενθυμίζεται ότι η Χίλαρι Κλίντον προσήλθε οικειοθελώς στα γραφεία του FBI στην Ουάσιγκτον το Σάββατο κι έδωσε κατάθεση διάρκειας τρεισήμισι ωρών. «Καμία κατηγορία! Ουάου! Πολύ άδικο! Ως συνήθως, κακή κρίση», ήταν το σχόλιο στο twitter.

H Κλίντον είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν έλαβε ούτε έστειλε διαβαθμισμένες πληροφορίες από το email του σπιτιού της και ότι είχε παραδώσει στους ερευνητές όλα τα επαγγελματικά μηνύματα. Ο Κόμεϊ όμως έκανε λόγο για «στοιχεία που παραπέμπουν σε πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών που αφορούν διαβαθμισμένες πληροφορίες».

«Με βάση τις ίδιες τις δηλώσεις του διευθυντή του FBI, φαίνεται ότι έχει υπάρξει παραβίαση του νόμου. Το να μην απαγγέλλονται κατηγορίες για την απρόσεκτη διαχείριση πληροφοριών εθνικής ασφαλείας θέτει πολύ κακό προηγούμενο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ρεπουμπλικανός Πολ Ράιαν. «Η υπουργός έχει πει προ πολλού ότι ήταν σφάλμα να κάνει χρήση του προσωπικού της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αυτό είναι κάτι που δεν θα ξαναέκανε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κλίντον, Μπράιαν Φάλον. «Είμαστε ευτυχείς που το ζήτημα αυτό έληξε». Χθες η Κλίντον επιβιβάστηκε για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια στο προεδρικό αεροσκάφος, προκειμένου να πραγματοποιήσει κοινή προεκλογική εμφάνιση με τον πρόεδρο Ομπάμα στη Βόρεια Καρολίνα.

Στην τελική ευθεία

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μπει στην τελική ευθεία για την επιλογή υποψηφίου αντιπροέδρου. Χθες, ο Τραμπ συναντήθηκε με τη γερουσιαστή Τζόνι Ερνστ από την Αϊόβα, ενισχύοντας τις εικασίες ότι η γερουσιαστής μπορεί να συμπεριληφθεί στη λίστα επιλογής που καταρτίζεται για τη θέση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενας από τους σημαντικότερους συμβούλους του Τραμπ, για όλα τα ζητήματα, περιλαμβανομένης και της επιλογής αντιπροέδρου, είναι ο 35χρονος επενδυτής σε real estate και εκδότης εφημερίδας, Τζάρεντ Κούσνερ.

Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο των «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, η ισχύς του Κούσνερ δεν απορρέει από κάποιο τρανταχτό βιογραφικό, αλλά από τον όρκο που έδωσε στον γάμο του: είναι ο γαμπρός του Τραμπ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή