Παράκαμψη της Βουλής επιδιώκει ξανά ο Βαλς

Παράκαμψη της Βουλής επιδιώκει ξανά ο Βαλς

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έκανε χρήση των εκτάκτων εξουσιών που παρέχει στην εκάστοτε κυβέρνηση το Σύνταγμα ώστε να επιβάλλει, χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, νομοθετικά μέτρα. Και αυτή τη φορά, το αμφιλεγόμενο άρθρο 49.3, που κληροδότησε στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία ο πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ, επιστρατεύθηκε για να περάσει από το κοινοβούλιο το εξίσου αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που απελευθερώνει σε μεγάλο βαθμό τις απολύσεις και μειώνει το βάρος των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικάτων.

Η εκ νέου επιστράτευση των εκτάκτων μέτρων κατά τη χθεσινή, δεύτερη ανάγνωση του επίμαχου νομοσχεδίου έγινε αναγκαία, καθώς γύρω στους 30 «αντάρτες» βουλευτές των Σοσιαλιστών ήταν έτοιμοι να το καταψηφίσουν. Αρκετοί εξ αυτών αποχώρησαν οργισμένοι από την Εθνοσυνέλευση, απειλώντας με πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής τους, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Εξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, τα συνδικάτα έδιναν την τελευταία μάχη τους στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Χιλιάδες απεργοί πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις και πορείες με ισχυρή αστυνομική παρουσία. Στις αλλεπάλληλες «ημέρες δράσης» των συνδικάτων σημειώθηκαν εκτεταμένες ταραχές, με τους συλληφθέντες να φτάνουν τις 2.000 και τους τραυματίες αστυνομικούς να ανέρχονται σε εκατοντάδες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή