Πρόταση για τουρκική υπηκοότητα σε Σύρους πρόσφυγες

Πρόταση για τουρκική υπηκοότητα σε Σύρους πρόσφυγες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Mε ενθουσιασμό έγινε δεκτή από Σύρους πρόσφυγες που σκοπεύουν να μείνουν στην Τουρκία η πρόταση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να τους χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα. Πάνω από 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν περάσει από τη Συρία στην Τουρκία την τελευταία πενταετία.

«Υπέροχα νέα, αφού εδώ θα μέναμε έτσι κι αλλιώς», είπε ο Μοχάμεντ Νιζάρ Μπιτάρ, από τους πρώτους που εγκατέλειψαν τη Συρία όταν ξέσπασε ο εμφύλιος, και ο οποίος τώρα διατηρεί τρία εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη, στα οποία εργάζονται δεκάδες Σύροι. «Αυτό θα βελτιώσει δραστικά τις συνθήκες ζωής των συμπατριωτών μου».

Η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου δεν περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία για τη χορήγηση υπηκοότητας. Αλλά οι πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι ο Ερντογάν βλέπει τους πρόσφυγες ως πιθανή δεξαμενή ψηφοφόρων. «O Ερντογάν προσδοκά ότι η μεγάλη πλειονότητα των Σύρων προσφύγων θα τον ψηφίσει», είπε ο πρώην βουλευτής Αϊκάν Ερντεμίρ. «Αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει τα εκλογικά του ποσοστά, δίνοντάς του τη μεγάλη πλειοψηφία που χρειάζεται για να αναθεωρήσει το Σύνταγμα ή για να κερδίσει ένα δημοψήφισμα».

Ο Ερντογάν έχει ήδη προσφέρει κάρτες υγείας στους Σύρους πρόσφυγες, προκειμένου να εξετάζονται δωρεάν στο σύστημα υγείας της χώρας, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε διαδικασία για τη χορήγηση άδειας εργασίας. Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά θα προξενήσουν εθνικιστική αντίδραση.

«Μεταξύ των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία υπάρχουν άνθρωποι με πολλά προσόντα», είπε ο Ερντογάν. «Η χορήγηση υπηκοότητας θα εξυπηρετούσε τα τουρκικά συμφέροντα και θα βελτίωνε τις συνθήκες ζωής τους. Από τους 2,7 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα, ένας στους 10 ζει σε καταυλισμούς, ενώ οι υπόλοιποι είναι διεσπαρμένοι στις πόλεις και την ύπαιθρο. «Δεν θεωρούμε σωστό να στεγάζουμε τους ανθρώπους σε σκηνές, κοντέινερ και άλλα παρόμοια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Η κίνηση του Ερντογάν μπορεί να συνδέεται με την τροπή που έχει πάρει ο συριακός εμφύλιος. Επί χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος πάλευε για την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά η πρόσφατη προσέγγισή του με τη Ρωσία δείχνει ότι πιθανώς έχει αποδεχθεί τη διατήρηση του status quo στη Δαμασκό. Αυτό όμως σημαίνει ότι πολλοί από τους αντικαθεστωτικούς που βρίσκονται στην Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν χθες τη ζωή τους μετά τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην τουρκική επαρχία της Μαύρης Θάλασσας. Το ελικόπτερο μετέφερε έναν αντιστράτηγο, έναν συνταγματάρχη και δύο λοχαγούς, καθώς και μέλη των οικογενειών τους. «Η αιτία φαίνεται ότι ήταν η κακοκαιρία», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή