ΚΟΣΜΟΣ

Ισόβια για μίζες ύψους 11,6 εκατ. δολαρίων

isovia-gia-mizes-ypsoys-11-6-ekat-dolarion-2141427

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο, καθώς κρίθηκε ένοχος για δωροληψία, υποκλοπή κρατικών μυστικών και κατάχρηση εξουσίας. Η έρευνα κατά του Λινγκ Τζιχούα ξεκίνησε το 2014, αλλά ο καταδικασθείς είχε καθαιρεθεί από το υπουργικό πόστο που κατείχε λίγους μήνες μετά τον θάνατο του γιου του.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δικαστήριο της Τιαντζίν, κοντά στο Πεκίνο, έγινε κεκλεισμένων των θυρών και όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα ο καταδικαστείς είχε λάβει μίζες ύψους 11,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό το οποίο είχε εισπράξει είτε προσωπικά είτε διαμέσω των μελών της οικογένειάς του. Η δίωξη εναντίον του συσχετίζεται και με αντίστοιχες υποθέσεις εναντίον άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων που δικάζονται ξεχωριστά, όπως ο Μπάι Ενπεϊ, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο ΛΙνγκ παραδέχθηκε τα γεγονότα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ως αληθή και δεν τα αμφισβήτησε, αναφέρει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα. «Αποδέχομαι όλες τις κατηγορίες και δέχομαι τη δικαστική κρίση», φέρεται να δήλωσε και τόνισε ότι «η δίκη ήταν πολιτισμένη, προσεκτική και λογική», και εξέφρασε την «κυριαρχία του δικαίου αλλά και της ανθρώπινης μεταχείρισης».

Η σύζυγος του καταδικασθέντος Γκου κατέθεσε εναντίον του μέσω βίντεο και παρέθεσε τα στοιχεία που κατείχε, ενώ στη διάρκεια της διαδικασίας αναφέρθηκε ότι και ο νεκρός γιος του Λινγκ Γκου είχε εισπράξει μίζες, κάτι που ο καταδικασθείς γνώριζε αλλά δεν έκανε τίποτα.