Τριγμοί στο εσωτερικό του αριστερού Ποδέμος

Τριγμοί στο εσωτερικό του αριστερού Ποδέμος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα άνευ προηγουμένου παιχνίδι επίρριψης ευθυνών έχει αρχίσει στο ακροαριστερό κόμμα Ποδέμος στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Το κόμμα δεν κατάφερε να κατανικήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, και απώλεσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ψήφους από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση προ εξαμήνου.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του κόμματος Ποδέμος, τόνισε ότι οι εκλογές σηματοδότησαν το «τέλος μιας εποχής». Το κόμμα Ποδέμος, που τάχθηκε κατά των πολιτικών λιτότητας, εμφανίστηκε στο προσκήνιο προ διετίας ως βασικός αντίπαλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και κυρίως εναντίον της ηγεμονίας του στην ισπανική Αριστερά. Σε διάλεξη που έκανε ο Ιγγλέσιας σε πανεπιστήμιο της Μαδρίτης τόνισε ότι ήρθε πλέον η αρχή του «πολέμου των χαρακωμάτων», κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κερδίσει το Ποδέμος.

Τώρα το Ποδέμος πρέπει να αποδείξει την αξία του στο Κοινοβούλιο, κάτι ιδιαιτέρως δύσκολο αφού δεν έχει την εμπειρία των αντιπάλων του και η θέση του είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο. Αν η περασμένη βδομάδα αποτελεί δείγμα αυτών που έπονται, το κόμμα πρέπει να δώσει πόλεμο για να διατηρήσει την ενότητα των πολλών συνιστωσών και μικρότερων κομμάτων που εμπεριέχει.

Το Ποδέμος, που συμμάχησε και με την Ενωμένη Αριστερά, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης, κατέλαβε την τρίτη θέση κατακτώντας 71 έδρες, τη στιγμή που το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι συγκέντρωσε 137 έδρες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέντρο Σάντσεζ 85. Τέταρτο κόμμα ήρθε το Κόμμα των Πολιτών (Σιουνταντάνος) του Αλμπερτ Ριβέρα με 32 έδρες. Τα εκλογικά αποτελέσματα ενισχύουν τη θέση του Μαριάνο Ραχόι δίνοντάς του την ευκαιρία να διατελέσει και πάλι πρωθυπουργός της χώρας, αν και επικεφαλής μιας αδύναμης κυβέρνησης μειοψηφίας. Ταυτόχρονα το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα εξακολουθήσει να είναι το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ξάφνιασε το Ποδέμος και πυροδότησε τη σύγκρουση των ηγετών του κόμματος. Ενας από τους συνιδρυτές του, ο Χουάν Κάρλος Μονεντέρο, σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο καταδεικνύει ως υπεύθυνες για την ήττα την κατεύθυνση που έλαβε η προεκλογική εκστρατεία και την απουσία ιδεολογικής αλήθειας.

Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν μα απευθείας επίθεση εναντίον του «νούμερο 2» του κόμματος, Ινιγκο Ερεχόν, που προσπάθησε να αμβλύνει το ακραίο πολιτικό μήνυμα του κόμματος. Ο ίδιος, βέβαια, υποδεικνύει ως υπεύθυνο για το εκλογικό αποτέλεσμα τη συμμαχία με την Ενωμένη Αριστερά που, όπως επισημαίνει,,δεν επέφερε τα ποθητά αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρζόν υπεραμύνθηκαν της συμμαχίας, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν τα δύο κόμματα είχαν κατεβεί μεμονωμένα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η κατακραυγή είναι πολύ έντονη στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, με τους ψηφοφόρους να καταφέρονται κατά της συμμαχίας σε σημείο που ο επικεφαλής οργανωτικού του κόμματος Ποδέμος Πάμπλο Εχενίκε απείλησε να «ξεριζώσει τα παράσιτα» αναφερόμενος στα μέλη του κόμματος. «Οι εσωτερικοί πόλεμοι μας ματώνουν, μας καίνε και μας ενοχλούν», αναφέρει σε εσωτερικό μνημόνιο το οποίο διέρρευσε στον Τύπο.

Tην ίδια στιγμή η ισπανική αστυνομία εξαπέλυσε επιχειρήσεις έρευνας σε τουλάχιστον 50 δημαρχεία και πραγματοποίησε δεκάδες συλλήψεις στο πλαίσιο έρευνας για παρατυπίες σε δημόσια συμβόλαια. Πρόκειται για την τελευταία επιχείρηση κατά της διαφθοράς, καθώς τα πολλαπλά σκάνδαλα έχουν καταβαραθρώσει το κύρος της πολιτικής ελίτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή