Mετανιωμένος για την εμπλοκή στο Ιράκ δηλώνει ο Τόνι Μπλέρ

Mετανιωμένος για την εμπλοκή στο Ιράκ δηλώνει ο Τόνι Μπλέρ

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απάντηση του, στη κριτική που δέχτηκε μετά το πόρισμα της έκθεσης Σίλκοτ που διερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες η Βρετανία ενεπλάκη στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, έδωσε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

«Ηταν η πιο σκληρή και ταυτόχρονα σπαρακτική απόφαση που έπρεπε να πάρω» δήλωσε, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την κίνησή του αυτή.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα πως στις προθέσεις του ήταν να ελευθερώσει τους Ιρακινούς  και να τους σώσει από τον «σατανικό Σαντάμ Χουσείν».

«Η αξιολόγηση που έγινε εκείνη την εποχή βάσει των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη. Η επόμενη ημέρα αποδείχθηκε πιο εχθρική, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερο αιματηρή απ’ όσο φανταζόμασταν» επισήμανε ο Μπλερ ενώπιον δημοσιογράφων.

«Για όλα αυτά εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και δηλώνω μετανιωμένος », είπε κατά την ομιλία του με εμφανώς ραγισμένη φωνή.

Ο Μπλερ, επίσης, παραδέχτηκε πως ενώ δεν υπήρχε λόγος βιασύνης να εμπλακεί στον πόλεμο,  τα όπλα μαζικής καταστροφής  σε συνδυασμό με τις τρομοκρατικές ενέργειες τον ώθησαν στην απόφαση αυτή, την οποία πήρε με «βαριά καρδιά», όπως είπε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής που εξέδωσε το πόρισμα, σερ Τζον Σίλκοτ, είχε ανακοινώσει σήμερα ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις τουλάχιστον 150 μαρτύρων και τη μελέτη 150.000 εγγράφων, προέκυψε ότι «η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο στο Ιράκ προτού εξαντληθούν όλα τα περιθώρια».

Μάλιστα ο Τόνι Μπλερ παρουσίασε τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα» ενώ ήταν ενήμερος ότι μια ενδεχόμενη επέμβαση θα μεγένθυνε την απειλή από την Αλ Κάιντα για τη Βρετανία, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ παρουσιάζοντας την έκθεση.

«Η απόφαση της Βρετανίας να εμπλακεί στον πόλεμο δεν είχε μια ικανοποιητική νομική υπόσταση, ενώ οι πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής, τις οποίες ο Μπλερ χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την συμμετοχή στον πόλεμο που οδήγησε στην πτώση του Σαντάμ Χουσείν και τον θάνατο 179 Βρετανών στρατιωτών ήταν λανθασμένες».

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής, και επεσήμανε ότι «τον Μάρτιο του 2003 δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσείν και το μετέπειτα χάος στο Ιράκ και την γύρω περιοχή θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί».

Η έκθεση που είναι σε έκταση τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Βίβλο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και λεπτομέρειες από τις συνομιλίες που είχε ο Τόνι Μπλερ με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους σχετικά με την εισβολή.

Μεταξύ αυτών και η στιχομυθία με τον Μπους οκτώ μήνες πριν από την εισβολή. Οπως τού είχε πει χαρακτηριστικά ο Τόνι Μπλερ προτού καν συμβουλευτεί τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του, «θα είμαι μαζί σου ότι κι αν γίνει».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ανάγκη να αντλήσει τα διδάγματα από ό,τι πήγε στραβά στην πορεία προς τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ, δίνοντας την πρώτη απάντησή του στην πολυαναμενόμενη έκθεση για τη βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο.

Κάμερον: Να αντλήσουμε διδάγματα για το μέλλον

Ο Κάμερον, ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός, απάντησε σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο για την έκθεση Σίλκοτ σχετικά με τα λάθη που έγιναν από την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπλερ πριν από τον πόλεμο του Ιράκ το 2003.

«Πιστεύω πως το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντλήσουμε πραγματικά τα διδάγματα για το μελλον και τα διδάγματα που αναφέρει πολύ ξεκάθαρα»,, δήλωσε μιλώντας για την έκθεση Σίλκοτ.

«Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν υπάρχουν ρυθμίσεις και σχέδια που να μπορούν να κάνουν τα πράγματα τέλεια σε οποιαδήποτε απ' αυτές τις περιπτώσεις.»

«Η στρατιωτική επέμβαση είναι πάντα δύσκολη, ο σχεδιασμός για την εποχή μετά την επέμβαση, αυτό είναι πάντα δύσκολο και δεν πιστεύω ότι στη Βουλή αυτή θα πρέπει να είμαστε αφελείς ότι υπάρχουν τέλεια σχέδια … που μπορούν να λύνουν στο διηνεκές αυτά τα προβλήματα».

Ο Κάμερον δήλωσε επίσης πως οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στην εισβολή πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τα λάθη που έγιναν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει πως οι ένοπλες δυνάμεις της είναι καλά εξοπλισμένες για οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση.

«Η απόφαση να πάμε στον πόλεμο ήρθε σε ψηφοφορία σ' αυτή τη Βουλή και μέλη της απ' όλες τις πλευρές που ψήφισαν υπέρ της στρατιωτικής δράσης θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί», δήλωσε στο κοινοβούλιο.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι, αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα αντλήσουμε τα διδάγματα και θα ενεργήσουμε με βάση αυτά.

Έχει κρίσιμη σημασία για τη λήψη καλών αποφάσεων ο πρωθυπουργός να δημιουργεί ένα κλίμα στο οποίο οι αξιωματούχοι και οι άλλοι ειδικοί να αισθάνονται ασφαλείς όταν αμφισβητούν την υφιστάμενη πολιτική και τις απόψεις υπουργών και του πρωθυπουργού», τόνισε.

Η Βρετανία χρειάζεται μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις ΗΠΑ για να αποφύγει μια επανάληψη της εισβολής του 2003 στο Ιράκ, η οποία ήταν «πράξη στρατιωτικής επίθεσης», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. «Ο πόλεμος δεν ήταν επ' ουδενί, όπως λέει ο σερ Τζον Σίλκοτ, η ύστατη λύση», δήλωσε ο Κόρμπιν. «Ειλικρινά ήταν μια πράξη στρατιωτικής επίθεσης που εξαπολύθηκε με ψεύτικο πρόσχημα, όπως δέχεται η έρευνα, και από καιρό θεωρούνταν παράνομη από συντριπτικά μεγάλο μέρος των νομικών διεθνώς».

Συγγενείς στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ θα εξετάσουν την άσκηση δίωξης σε βάρος υπευθύνων

Συγγενείς μερικών από τους βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ δήλωσαν ότι θα μελετήσουν λεπτομερώς την Έκθεση Σίλκοτ για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 για να εξετάσουν αν υπάρχει νομική βάση για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των υπευθύνων.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να ζητήσουμε από συγκεκριμένα μέρη να λογοδοτήσουν στα δικαστήρια για τις πράξεις τους, αν μια τέτοια διαδικασία διαπιστωθεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Ρότζερ Μπέικον, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε στον πόλεμο, σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Μερικοί από τους συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν την παρουσίαση της έκθεσης, όμως κάποιοι αντέδρασαν στα συμπεράσματά της δίνοντας συνέντευξη Τύπου.

«Δεν μπορώ παρά να συμπεράνω δυστυχώς ότι ο γιος μου σκοτώθηκε για το τίποτε», δήλωσε ο Ρέτζιναλντ Κιζ, ο πατέρας ενός από τους 179 βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από το 2003 έως το 2009 σ' αυτόν τον πόλεμο, στον οποίο συμμετείχαν 45.000 Βρετανοί.

«Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένας τρομοκράτης σ' αυτόν τον κόσμο και το όνομά του είναι Τόνι Μπλερ», πρόσθεσε κλαίγοντας η Σάρα Ο' Κόνορ, αδελφή ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε το 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή