Διάσπαση του ξενοφοβικού AfD στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Διάσπαση του ξενοφοβικού AfD στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ. Είναι η διάσπαση της AfD στη Βάδη-Βυρτεμβέργη προάγγελος της διάσπασης του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο; Το σενάριο αυτό –άκρως ευνοϊκό για τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ– αποκτά βαρύτητα εξαιτίας του γεγονότος ότι ο επικεφαλής της AfD στη Βάδη, που αποχώρησε με 12 από τους 23 τοπικούς βουλευτές, δεν είναι άλλος από τον συμπρόεδρο του κόμματος, Γεργκ Μόιθεν.

«Θα έλεγα να το κόψεις τώρα, να μη μιλάμε μπροστά στις κάμερες, πάμε να τα πούμε μέσα». Η φράση του Μόιθεν προς την έτερη πρόεδρο, Φράουκε Πέτρι, ειπώθηκε με χαμόγελο, αλλά όλοι κατάλαβαν ότι τα μαχαίρια έχουν ήδη βγει.

Η Πέτρι είχε φθάσει στη Στουτγάρδη προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα που προέκυψε με τον βουλευτή Βόλφγκανγκ Γκέντεον. Ο Γκέντεον εξέδωσε εμπρηστικό κείμενο με τίτλο «Πράσινος κομμουνισμός και η δικτατορία των μειονοτήτων», με το οποίο χαρακτηρίζει τους αρνητές του Ολοκαυτώματος «αντιφρονούντες» και στηλιτεύει την ύπαρξη του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στο κέντρο του Βερολίνου.

Το πώς το κόμμα χειρίστηκε τον αντισημιτισμό του Γκέντεον δεν είναι μεμονωμένο ζήτημα, αλλά ένδειξη της ασταθούς φύσης ενός μορφώματος που μετράει μόλις λίγα χρόνια ζωής και στο οποίο μετέχει «κάθε καρυδιάς καρύδι». Το τοπικό κόμμα πρότεινε την αποπομπή του, η οποία όμως δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Εν συνεχεία, ο Μόιθεν, που είχε ταχθεί υπέρ της αποπομπής του, αποφάσισε να αποχωρήσει, μαζί με 12 άλλους τοπικούς βουλευτές, ιδρύοντας κοινοβουλευτική ομάδα με το όνομα AfB (εναλλακτική για τη Βάδη) και υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι «η πραγματική AfD». Ενδιαμέσως είχε φθάσει στη Στουτγάρδη η Πέτρι, η οποία έκανε κοινή εμφάνιση με τον Γκέντεον προκειμένου εκείνος να ανακοινώσει ότι αποχωρεί «οικειοθελώς».

Οι δύο συμπρόεδροι της ανερχόμενης πολιτικής δύναμης βρίσκονται εδώ και μήνες σε τροχιά σύγκρουσης, με τον καθένα να έχει δική του ομάδα συνεργατών και δικό του γραφείο Τύπου. Ενα από τα επίδικα της σύγκρουσης, πέρα από την ωμή διαπάλη εξουσίας, είναι η κατεύθυνση του κόμματος και το πόσο θα αποστασιοποιηθεί από την άκρα δεξιά, προκειμένου να έλξει ψηφοφόρους των Χριστιανοδημοκρατών.

«Η ανοικτή διαπάλη εξουσίας μπορεί να είναι η αρχή μιας διαδικασίας αποσύνθεσης που θα σαρώσει ολόκληρο το κόμμα», έγραψε χθες η ιστοσελίδα Spiegel, σημειώνοντας παράλληλα ότι το κόμμα έχει επιβιώσει από αντίστοιχες συγκρούσεις στο παρελθόν. «Το τελευταίο που ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους του είναι οι ίντριγκες στην ηγεσία», σημείωσε η ιστοσελίδα.

Στην προηγούμενη μεγάλη σύγκρουση για την κατεύθυνση του κόμματος, η Πέτρι είχε επικρατήσει των λεγόμενων «καθηγητών», επιβάλλοντας την αντιμεταναστευτική ατζέντα πάνω από την οικονομική ατζέντα του ιδρυτή του κόμματος, Μπερντ Λούκε. Ο οικονομολόγος Λούκε, που πέρυσι αποχώρησε, είχε ιδρύσει την AfD ως πολιτική έκφραση των επικρίσεων απέναντι στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μέρκελ στην Ευρωζώνη.

Ξενοφοβικό κόμμα

Η AfD έχει μετεξελιχθεί σε κόμμα ξενόφοβων, σε άμεση διασύνδεση με την οργάνωση Pegida, καθώς και απόρριψης του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου. Το κόμμα έμεινε οριακά εκτός ομοσπονδιακής Βουλής το 2013, αλλά έχει κατακτήσει ποσοστά γύρω στο 15% σε σειρά πρόσφατων περιφερειακών εκλογών και θα αποτελέσει τον βασικό εκ δεξιών πονοκέφαλο της Αγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2017 – εάν υπάρχει έως τότε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή