Ελλείψεις 80% σε βασικά αγαθά στη Βενεζουέλα

Ελλείψεις 80% σε βασικά αγαθά στη Βενεζουέλα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Περίπου 500 γυναίκες από τη Βενεζουέλα αψήφησαν την Τρίτη τα κλειστά σύνορα και πέρασαν στην Κολομβία προκειμένου να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης. Η συνεχιζόμενη αδυναμία των τιμών του πετρελαίου, του κύριου πλουτοπαραγωγικού πόρου της Βενεζουέλας, έχει προξενήσει δραματική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα.

Οι γυναίκες διαπέρασαν τον στρατιωτικό κλοιό διασχίζοντας τη γέφυρα που χωρίζει την πολιτεία Τατσίρα της Βενεζουέλας από την πόλη Κουκούτα της Κολομβίας. Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τις γυναίκες να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Βενεζουέλας και να προσεύχονται μετά την επιστροφή τους στην πόλη Ουρένα. Μία από τις γυναίκες είπε ότι αγόρασε ρύζι, ζάχαρι, αλεύρι, χαρτί τουαλέτας και λάδι.

Οι ελλείψεις βασικών αγαθών στη Βενεζουέλα έχουν αγγίξει το 80%, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων που δεν πρόσκεινται στην κυβέρνηση. Στις συνοριακές περιοχές η κατάσταση είναι χειρότερη εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων Βενεζουέλας-Κολομβίας πέρυσι τον Αύγουστο, μετά την επίθεση κολομβιανών παραστρατιωτικών εναντίον στρατιωτικής περιπόλου στο Σαν Αντόνιο ντελ Τατσίρα. Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν διερευνώντας τρόπους επιστροφής στην ομαλότητα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί συστηματικά την επιχειρηματική ελίτ της χώρας για «οικονομικό πόλεμο» σε βάρος της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι οι αντίπαλοί του κρύβουν αγαθά σε αποθήκες για να εντείνουν τις ελλείψεις και τη δυσαρέσκεια. H κρίση έχει σαρώσει κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας, εκ των οποίων το 70% έχει κλείσει.

Πέρυσι, η αντιπολίτευση ανέκτησε τον έλεγχο της Βουλής, μετά την πολυετή κυριαρχία του κόμματος του Ούγκο Τσάβες, διάδοχος του οποίου είναι ο Μαδούρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή