Μέρκελ: «Στρατηγική ισορροπία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας»

Μέρκελ: «Στρατηγική ισορροπία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας»

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και στις Βαλτικές Δημοκρατίες αλλά και χείρα φιλίας προς τη Μόσχα. Με αυτό το διπλό μήνυμα η Αγκελα Μέρκελ προσπάθησε χθες να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στους συμμάχους της στην Ανατολική Ευρώπη και στον βασικό ενεργειακό της εταίρο, τη Ρωσία, σε μια συγκυρία όπου η προοπτική του Brexit εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την ευρωατλαντική συνοχή και ασφάλεια.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση κλόνισαν βαθιά τους συμμάχους μας προς ανατολάς», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα του κοινοβουλίου, την παραμονή της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που αρχίζει σήμερα στη Βαρσοβία. Η σύνοδος θα αποφασίσει την εκ περιτροπής ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Συμμαχίας στην Εσθονία, στη Λιθουανία, στη Λετονία και στην Πολωνία, γεγονός πρωτοφανές μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η Γερμανία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, συμβάλλοντας στη συγκρότηση των τεσσάρων νέων ταγμάτων του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθούν δίπλα από τα ρωσικά σύνορα.

Προσπαθώντας να αμβλύνει τις ανησυχίες της Μόσχας, η Αγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «αποτρεπτικά» και «απολύτως αμυντικά» μέτρα της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία η επανάληψη του διαλόγου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. «Σταθερή ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο με τη Ρωσία και όχι χωρίς αυτήν», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, παραπέμποντας στην Οστ Πολιτίκ, την επαναπροσέγγιση της Δυτικής Γερμανίας με τη Σοβιετική Ενωση, στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, που συνέβαλε στη μείωση των εντάσεων και των απειλών στη Γηραιά Ηπειρο.

«Αποτροπή και διάλογος, μια σαφής δέσμευση για αλληλεγγύη προς τους εταίρους μας της Συμμαχίας, αλλά και χείρα διαλόγου προς τη Ρωσία. Αυτά δεν είναι αντιφατικά στοιχεία, αντίθετα είναι αδιαχώριστα», τόνισε στην ομιλία της, προσθέτοντας ότι το επίμαχο σχέδιο της νατοϊκής αντιβαλλιστικής ασπίδας «δεν κατευθύνεται εναντίον της Ρωσίας και δεν ανατρέπει τη στρατηγική ισορροπία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».

Στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας –η οποία κάποτε φιλοξενούσε το ομώνυμο, υπό σοβιετική ηγεσία, Σύμφωνο, ενώ σήμερα φιλοξενεί το ΝΑΤΟ– θα παραβρεθεί και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εν συνεχεία θα επισκεφθεί επίσημα την Ισπανία, για πρώτη φορά από την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

Στη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής του στις δύο ευρωπαϊκές χώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει με Ευρωπαίους ηγέτες τις εξελίξεις που δρομολογούνται μετά την ετυμηγορία του βρετανικού λαού υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., επιμένοντας στην ανάγκη οργανωμένης, συναινετικής αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκύψει.

Ενα από τα κεντρικά μηνύματα του Μπαράκ Ομπάμα θα είναι ότι η ψήφος υπέρ του Brexit καθιστά ακόμα περισσότερο σημαντικό τον ρόλο του ΝΑΤΟ ως βασικού πυλώνα της ευρωατλαντικής ενότητας και ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επισκέφθηκε χθες το Κίεβο για να επιβεβαιώσει την αμέριστη υποστήριξη της χώρας του στην ουκρανική κυβέρνηση, ενόψει της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους κατάρρευσης της εύθραυστης εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση προσδοκά περαιτέρω βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, ώστε να αναβαθμίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να επιταχύνει την πολιτική διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες εξακολουθούν να ελέγχονται από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή