Η Γερμανία διευρύνει τον ορισμό του βιασμού

Η Γερμανία διευρύνει τον ορισμό του βιασμού

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συντριπτική πλειοψηφία το γερμανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε νομοσχέδιο που διευρύνει τον ορισμό του βιασμού και καθιστά ευκολότερη την υποβολή μηνύσεων από τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που πολιτογραφήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως «το όχι σημαίνει όχι», υπαγορεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια κατακραυγή για τη σωρεία σεξουαλικών επιθέσεων την παραμονή της περασμένης Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, οι οποίες αποδόθηκαν σε αλλοδαπούς.

Βάσει της ισχύουσας, μέχρι χθες, νομοθεσίας το θύμα θα έπρεπε να αποδείξει ότι αντιστάθηκε ώστε να μπορέσει να καταθέσει μήνυση. Η αυστηρότητα των προϋποθέσεων ενοχοποιήθηκε για τα χαμηλά ποσοστά καταγγελίας και καταδίκης για σεξουαλικά εγκλήματα στη Γερμανία. Οπως ανέφερε η υπ. Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, μόλις μία στις 10 περιπτώσεις βιασμού καταγγέλλεται στις αρχές και μόλις 8% όσων παραπέμπονται σε δίκη καταδικάζονται.

Με τον νόμο που ψηφίστηκε χθες, το κατηγορηματικό «όχι» του θύματος στην πρόταση για σεξουαλική συνεύρεση θα είναι αρκετός λόγος για την παραπομπή του δράστη. Οι διωκτικές αρχές υποχρεώνονται να λάβουν υπ’ όψιν ότι το θύμα μπορεί να μην αντιστάθηκε γιατί δεν είχε τις αισθήσεις του τη στιγμή της επίθεσης ή γιατί φοβούνταν σοβαρότερη σωματική βλάβη.

Αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης άσκησαν, πάντως, κριτική στην πρόβλεψη του νόμου για δίωξη μιας ολόκληρης ομάδας αν κάποιο από τα μέλη της επιχειρήσει σεξουαλική επίθεση, όπως επίσης και στην αυτόματη σύνδεση των σεξουαλικών εγκλημάτων με τις απελάσεις αλλοδαπών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή