Με καθυστέρηση ενός δευτερολέπτου το 2017

Με καθυστέρηση ενός δευτερολέπτου το 2017

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτο αλλά αληθινό. Η Πρωτοχρονιά του 2017, που κάποιοι από εμάς ήδη περιμένουν με προσμονή, θα καθυστερήσει λιγάκι και τούτο επειδή αποφασίστηκε να προστεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο στα ρολόγια της ανθρωπότητας όταν θα τελειώνει η 31η Δεκεμβρίου 2016. Στόχος της προσθήκης είναι να αντισταθμιστεί η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Κατά συνέπεια, αφού τα ρολόγια θα δείξουν 23:59:59 (ώρα UTC) θα προχωρήσουν και θα δείξουν 23:59:60. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο, που είναι υπεύθυνο για το επίσημο στρατιωτικό ρολόι των ΗΠΑ.

Επικεφαλής γα την παρακολούθηση του χρόνου στο U.S. NAVAL OBSERVATORY είναι οι ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, δρ Δημήτρης Ματσάκης και δρ Νίκος Σταματάκος, που υπογράφουν και την ανακοίνωση για το εμβόλιμο δευτερόλεπτο.

Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι μέτρησης του χρόνου: η παραδοσιακή αστρονομική που βασίζεται στην περιστροφή της Γης και μία πιο σύγχρονη που βασίζεται στα ατομικά ρολόγια ακρίβειας. Καθώς λόγω των βαρυτικών επιδράσεων από τη Σελήνη όπως και άλλα ουράνια σώματα σταδιακά επιβραδύνεται η περιστροφή του πλανήτη μας και έτσι δημιουργείται μια απόκλιση του αστρονομικού χρόνου σε σχέση με τον ατομικό χρόνο. Καθημερινά το αστρονομικό ρολόι χάνει 1,5 έως δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου σε σχέση με το ατομικό, δηλαδή απόκλιση ενός δευτερολέπτου κάθε 500 έως 750 ημέρες που πρέπει κάπως να διορθωθεί. Ετσι επιλέχθηκε η λύση του εμβόλιμου δευτερολέπτου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή