«Hθελα να σκοτώσω λευκούς αστυνομικούς»

«Hθελα να σκοτώσω λευκούς αστυνομικούς»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΛΑΣ. Ενας ή περισσότεροι ελεύθεροι σκοπευτές σκόρπισαν τον τρόμο το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο του Ντάλας, σε μικρή απόσταση από το σημείο στο οποίο είχε δολοφονηθεί το 1963 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι. Πέντε αστυνομικοί έπεσαν νεκροί, ενώ επτά αστυνομικοί και επτά πολίτες τραυματίσθηκαν από τις σφαίρες του 25χρονου Μίκα Τζόνσον, ο οποίος είπε ότι ήθελε να σκοτώσει «λευκούς αστυνομικούς».

Η βροχή από σφαίρες ξεκίνησε, όταν ειρηνική διαδήλωση περίπου 800 ανθρώπων, την οποία ακολουθούσαν 100 αστυνομικοί, έφθανε στο τέλος της, στο κέντρο του Ντάλας. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τους συστηματικούς θανάτους μαύρων στα χέρια αστυνομικών, ζήτημα που ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα, μετά τη δολοφονία 32χρονου διευθυντή σχολικής καφετέριας στη Μινεσότα την Τετάρτη και 37χρονου μικροπωλητή, πατέρα πέντε παιδιών, στη Λουιζιάνα την Τρίτη.

Μετά την αρχική σύγχυση, οι αστυνομικοί κύκλωσαν τον ένοπλο και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μαζί του. Εν συνεχεία, χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ-βόμβα, με το οποίο τον σκότωσαν. Ηταν η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοια χρήση ρομπότ από την αμερικανική αστυνομία – οι προηγούμενες χρήσεις MARCbot από τις αμερικανικές δυνάμεις είχαν καταγραφεί στον πόλεμο του Ιράκ. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν δήλωσε ότι η χρήση του ρομπότ-δολοφόνου αποφασίστηκε έπειτα από ώρες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων και προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άλλες ζωές αστυνομικών. Σημειώνεται ότι η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας είναι ένα από τα ζητήματα που καταγγέλλει το κίνημα κατά της αστυνομικής βίας «Black Lives Matter».

To κίνημα «υποστηρίζει την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, όχι τη δολοφονία» ανακοίνωσε χθες μέσω twitter. Ενας από τους βασικούς μπλόγκερ του κινήματος, ο Σον Κινγκ, είπε ότι οποιοσδήποτε αποδίδει ευθύνες στο κίνημα για το περιστατικό είναι «άρρωστος». «Οι διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί και οι πυροβολισμοί τρομοκράτησαν και τους ίδιους», σημείωσε. Στη συνομιλία του με τους αστυνομικούς, ο 25χρονος δράστης δήλωσε ότι δεν είναι μέλος κάποιας ομάδας, αλλά ότι εξοργίστηκε με τα πρόσφατα περιστατικά δολοφονιών μαύρων από αστυνομικούς. Ως χθες το απόγευμα δεν ήταν γνωστές άλλες λεπτομέρειες για τον Τζόνσον, πέρα από το ότι ήταν έφεδρος του αμερικανικού στρατού. Επίσης, σύγχυση επικρατούσε σχετικά με το αν ο Τζόνσον είχε συνεργούς, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για τρεις συλλήψεις χωρίς περαιτέρω πληροφορίες, προκειμένου να μη δημιουργήσουν προβλήματα στις έρευνες.

Νέο κύμα οργής

Ειρηνικές διαδηλώσεις όπως αυτή στο Ντάλας, με σύνθημα «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ το βράδυ της Πέμπτης, καθώς τα βίντεο των δύο δολοφονιών προξένησαν νέο κύμα οργής. Στην περίπτωση του μικροπωλητή στη Λουιζιάνα, οι δύο αστυνομικοί καταγράφηκαν να τον ρίχνουν στο έδαφος με ηλεκτρικό όπλο τέιζερ, να τον χτυπούν και εν συνεχεία να τον εκτελούν εν ψυχρώ με τα όπλα τους. Χθες έγινε γνωστό ότι στα λίγα χρόνια που υπηρετούσαν στο Σώμα, οι δύο αστυνομικοί είχαν δεχθεί τρεις και τέσσερις καταγγελίες αντίστοιχα για χρήση υπερβολικής βίας, αλλά είχαν αθωωθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, που βρίσκεται στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καταδίκασε χθες την «αποτρόπαια και προσχεδιασμένη επίθεση στις δυνάμεις της τάξης». «Δεν υπάρχει καμία δυνατή δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Από την ίδια αίθουσα, την προηγούμενη ημέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καταδικάσει τις δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή